Februari Månadsöversikt

26724334
 
Böcker på svenska: 2 st
Böcker på engelska: 5 st
Totalt antal böcker: 7 st
Antal köpta böcker: Ehhh 10 st böcker. Men det var ju faktiskt bokrea.
Antal sidor, räknat i inbunden varition: 3332 s
Tankar om månaden: Det har varit en bra läsmånad, jag avslutade The Lunar Chronicles och jag läste ut Jag är Malala som var mitt mål. Bästa boken var nog Winter eller Anna and the French kiss. Jag blev lite besviken på Jag är Malala, men fortförande en bra bok fast den levde inte upp till mina förväntningar. Jane Eyre gillade jag, jag uppskattade den för vad den var men den var lite långsam ibland. Jag var med i en Läs-a-lot under sportlovet som Elvira höll i. Jag klarade mina mål minus 50 sidor, typ. Det känns ändå bra. 
Tankar inför nästa månad: Läsa böcker jag har köpt på bokrean, Ink av Amanda Sun ser lockande ut. Heir of Fire av Sarah J Maas ska också läsas ut. Sedan får vi se vad som händer, har många böcker på lager i hyllan och kommer nog läsa det jag känner för.
Böckerna jag har läst:
Cress av Marissa Meyer - 5/5
Jag är Malala av Malala Yousafzai och Christina Lamb - 3/5
All the bright places av Jennifer Niven - 4/5
Pojkarna av Jessica Schiefauer - 3/5
Anna and the french kiss av Stephanie Perkins - 5/5
Winter av Marissa Meyer - 5/5
Ja jag har mens, hurså? av Clara Henry - 5/5
Jane Eyre av Charlotte Bronte - 4/5 

Ja jag har mens, hurså? av Clara Henry

 
Varför blev mens, med tillhörande skam och stigma, något vi skulle behöva upptäka på egen hand och ensamma hitta en lösning på?
 
Serie/Standalone/Genre: Fackbok om mens, standalone.
Handling: Mens alltså. Vad är det egentligen? Komikern och Youtube-fenomenet Clara Henry har svaret. Här delar hon med sig av sina egna erfarenheter och tips till alla som har eller väntar på att få mens. Innebörden av menstruation, den historiska behandlingen av mens i olika samhällen och religioner, sambanden mellan mens och jämlikhet - allt detta förklarar Clara med sin unika och förhållande röst.
Utgivningsår: 2015
Sidor: 187 sidor (många sidor med bilder mm)
Omslag: Roligt, jag gillar typsnittet. Känns passande till målgruppen.
Betyg: 5/5 
 
Sådär några månader efter alla andra har läst denna boken har jag nu äntligen läst denna gryma bok. Jag gillade denna boken jätte mycket. Den var rolig, informationsgivande och ställde frågor som fick en att tänka. Varför är det snyggt på tjejer att ha långa naglar och äckligt för killar? (Svar: patriarkatet). Jag älskar hur Clara förklarar, trots att det kan bli lite plottrigt ibland. Jag läste ut denna boken på typ tre timmar, den går väldigt snabbt att läsa efter som flera sidor inte innehåller så mycket text. Formgivningen av denna boken är jätte fin, jag älskar som sagt akvarell illustrationer och det fanns det flera stycken i denna boken. Jätte bra intruduktion till feminism och mens för unga. Clara peppar unga tjejers självförtroende och jag önskar att varje mellanstadie (och högstadie) elev kunde läsa denna boken. För det är så jävla konstigt att man ens skäms för mens? Liksom det har funnits forever och alla mäniskor lever pga av mens. Jaja, vill du läsa mer om sånt får du läsa boken. Rekomenderas 110%. 

Bokbloggsjerka 26-29 feb 2016

 
Nu är det dags igen för BOKBLOGGSJERKA
Vad anser du om fanfic överlag och har du några bra lästips inom den genren?
Jag gillar fanfics och läser ibland det. Jag läser fanfics på fanfiction.net eller tumblr. Jag läser mest om Harry Potter, Percy Jackson och nu på senare tid lite om The Lunar Chronicles, Jag har inga direkta tips, men håll utkik på rating systemet så då inte läser något som du inte vill. Jätte bra att läsa fanfiction om man shipar något som inte är canon. Tex, jag shipar Solangelo i Percy Jackson och eftersom det inte finns så mycket canon om dom (ännu) så då läser jag fanfic. Det kanske låter nu som om jag läser jätte mycket fanfiction men ungefär två gånger varje månad (?). Jag vet att en del tycker att fanfiction är skräp och "inte värt läsa" men det finns folk som gillar at läsa det. Det är ju av fans för fans. Funfact: Det längsta skönlitterära verket på engelska är en fanfic om Super Smash Bros och den är just nu 3,500,000 ord (den uppdateras fortförande!). Läs buzzfeed artiklen här.
 
En bok som tar upp ämnet fanfics är Fangirl av Rainbow Rowell. Jätte bra bok om Cath som precis har börjat första året på collage. Hon driver en populär fanfic om Simon och Baz (karaktärer i kända böcker, jämförs ibland med Harry Potter). Det ända hon vill göra är att bli sams med sin syster igen och fortsätta skriv på sin fic. Men såklart blir det inte exakt så. 
 
Vad har du för tankar kring detta?

Böckerna mes störst påverkan på mig: 2015

 
Jag är fullt medveten om att jag skriver detta inlägget extremt sent. Men, jag gör det iallefall. Deal whit it. Jag blev väldigt sugen på att göra denna listan nu. Det är ju ändå bara början av 2016. Här kommer dom böckerna som har haft mest påverkan på mig tjugohundrafemton:
 
The Wrath and the Dawn av Renee Ahdieh 
En nyfatting på tusen och en natt. Sjukt bra bok som för mig bara har vuxit med tiden. Jag gillade mest vänskapen mellan huvudkaraktären och hennes bästa kompis, det fina språket och den fantastiska genomtänkta historien. 
 
Hjärta av Jazz av Sara Lövestam 
En historia om en 15 årig tjejen Steffi och vänskapen som växer fram mellan henne och en gubbe som heter Alvar som bor på närliggande äldreboende (låter typ pervert med det är det icke). Båda dom älskar jazz och det förenar dom. Jätte fin bok om vänskap och musik. Gillade sättet författaren vävde ihop två historier i en. Grät otroligt mycket medans jag läste denna boken. 
 
Heroes of Olympus av Rick Riordan (och typ allt annat jag läste av han)
Grekiska gudar och tonåringar som räddar värden. Dom två första veckorna av mitt sommarlov 2015 var denna serien det ända jag kunde tänka på. Herre gud. Jag älskar allt med de här böckerna, så mycket action och snorkliga komentarer <333. 
 
Elenora & Park av Rainbow Rowell
En kärlekshistoria på 80-talet mellan två ungdomar. Supersöt men inte alltid lätt bok om kärlek. Om klasskillnader och könsnormer. Lästen denna boken i början av maj och den hjälpte mig väldigt mycket. Mina föräldrar hade just skilt sig, och då kändes denna boken som ett plåster på såren typ. Jag älskar språket i denna boken och det känns liksom som om känslorna vibrerar ut ifrån sidorna i denna boken. Tror verkigen jag måste läsa om denna snart. 
 
The sky is everywhere av Jandy Nelson
När Lennies syster Bailey död plötsligt skakas hela värden om för Lennie. En bok om sorg, musik och kärlek. Verkligen en gråt-värdig bok som fick mig att tänka. Älskade dikterna som fanns med i början av varje kapitel. 
 

Bokrean och en haul

 
På bokrean i år köpte jag 5 stycken böcker + 3 stycken böcker som inte var på rea. Jag kan möjligtvis ha köpt några för många böcker. Men så går det när man intalar sig själv att man inte får köpa några mer böcker innan bokrean, och så väll när bokrean kommer går man lite crazy. Sedan kan det också vara så att jag har beställt ytterligare två böcker ifrån adlibris. Hoppsan. Fast på riktigt, jag ska inte köpa så mycket böcker nu på ett tag.
 
 
Ifrån Adlibris köpte jag Som Eld av Sara Lövestam eftersom jag älskade hennes bok Hjärta av Jazz. Jag klickade också hem Ink av Amanda Sun och Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson. Ink köpte jag mest pga den dö fina framsidan och att det utspelar sig i Japan + att den kostade 39 spänn. Egenmäktigt förfarande har jag varit sugen på länge, och nu är en min.
 
 
Från Akademibokhandlen köpte jag Mrs Dalloway av Virginia Woolf eftersom jag har varit sugen på att läsa något av Woolf ett bra tag nu, plus att även denna famsidan var super söt. Sedan köpte jag också en fransk fickordbok. Jag köpte även Frankenstein av Mary Shelley, Alice's Adventures in Wonderland av Lewis Carroll och Wuthering Heights av Emily Brontë. Jag fulkomligt ä l s k a r  Penguin English Library kopiorna av dom här böckerna. Framsidorna är så jäkla vackra och dom ser supersnygga ut brevid varandra. Kolla bara på Frankenstein, så himla cool. Tyvärr fick jag betala full pris för domhär, men det var det värt. Köpte du något på bokrean? 
 
 

Winter av Marissa Meyer

 
“Fear was a weakness in the court. Much better to act unperturbed. Much safer to act crazy, when in doubt.” 
 
Serie/Standalone: Fjärde delen i The Lunar Chronicles. Här skriver jag om dom andra delarna: första delen, andra delen, tredje delen. 
Handling: (The Lunar Chronicles är typ som Avengers med Disney prinssesor fast i stället Loki är deras fiende en manipulerande-ond-drottning av månen som heter Levana) Princess Winter is admired by the Lunar people for her grace and kindness, and despite the scars that mar her face, her beauty is said to be even more breathtaking than that of her stepmother, Queen Levana.
Winter despises her stepmother, and knows Levana won’t approve of her feelings for her childhood friend—the handsome palace guard, Jacin. But Winter isn’t as weak as Levana believes her to be and she’s been undermining her stepmother’s wishes for years. Together with the cyborg mechanic, Cinder, and her allies, Winter might even have the power to launch a revolution and win a war that’s been raging for far too long.
Can Cinder, Scarlet, Cress, and Winter defeat Levana and find their happily ever afters?
Utgivningsår: 2015
Sidor: Hardcover, 824 pages
Omslag: UNDERBART, UNDERBART SÅ VACKER!
Betyg: 5/5 
 
Jag hade hjärtklappning igenom stora delar av boken. THE FEELS WHERE EVERYWERE! Jag erlandet vibbar ifrån Winter och jag tyckte överlag om henne som karaktär. Hon var väldigt modig och bryddgrät ungefär 15 gånger i denna boken, det är mycket till och med för mig. Detta var en riktigt stark avslutning på en fantastisk serie. Marissa Meyer tog till med allt och skrev en 800 sidor lång grym bok. Jag var hela tiden on the edge of my seat nästan hela boken, trotts att jag hade spoilat mig själv. Jag fick ganska starka Alice-i-undelandet-känsla om Winter. Jag gillar henne, trots att hon ibland var lite naiv. Winters och Jacins relation var så himla fin, tyckte det verkligen var en bra romans. Kan även säga att jag ä l s k a d e Cinder i denna boken mycket mer än vad jag tidigare gjort, innan tyckte jag hon var en ganska vanlig/plain karaktär. Men ju längre in i bokserien vi kom desto mer sarcastisk blev Cinder och desto mer tyckte jag om henne. En grej som jag störde mig på var att alla karaktärerna var hetro. Jag menar kom igen? Inte änns någon liten sidkaraktär fick ha en patner av det andra könet. Skärpning där. 
 
Still, underbar bok med fantastiska (hetro) karaktärer. Jag gillar Scarlet mest, fast Cress är också helt underbar. En grej som jag också gillade var att Marissa Meyer vävde in lite mytologi här och där, med Artemis och Selene. Jag rekomenderar absolut denna serien! 

Top Ten Tuesday

 
Ten Book I Enjoyed Recently (last yearish) That Weren't My Typical Genre/Type of Book:
Top Ten Tuesday denna tisdagen är, om jag får säga det själv, svår. Jag läser inte så mycket böcker som jag inte har läst något liknande innan. Jag listar därför böcker som "står ut i sin genre" eller som jag inte har läst något annat liknande. 
 
Djupa Ro av Lisa Bjärbo - Varför denna boken är på listan: Jag läser nästan aldrig böcker som utspelar i nära där jag bor, eller av smålänska författare. Dessutom brukar jag hålla mig borta ifrån böcker som kretsar kring döden.
A Frozen Heart av Elizabeth Rudnick -  Varför denna boken är på listan: Jag har typ aldrig någonsin läst en bok som är baserat på film. Ännu mindre en Disney film. 
Just Listen av Sarah Dessen -  Varför denna boken är på listan: Det är en ungdoms roman där huvudpersonen har varit offer för en våldtäkt. Ovanligt för ungdoms böcker att ta upp sådana ämnen. Jätte bra bok. 
Harry Potters magiska värd av David Colbert -  Varför denna boken är på listan: Jag har aldrig läst en bok som handlar om en annan bok serie. Denna boken drar paralleler kring Harry Potter och tex. grekisk mytologi. Fun fact, i den grekiska mytologi så vaktar en hund med tre huvuden ingången till Underjorden, känns lite som Flyffy?
Astrid Lindgrens Krigsdagböcker 1939-1945 av Astrid LindgrenVarför denna boken är på listan: Dagboksantekningar ifrån andra värdskriget i Sverige. 
Nimona av Noelle StevensonVarför denna boken är på listan: Min första serieroman (förutom Kalle Anka) ever. Jag ska definitivt fortsätta att utföska denna genren. 
Pojkarna av Jessica SchiefauerVarför denna boken är på listan: Deta är en av de konstigaste boken jag har läst. Säger bara så. 
The Great Gasby av F. Scott FitzgeraldVarför denna boken är på listan: Jag har inte läst så många klassiker innan och brukar inte läsa så här "sofistikerade" böcker.
Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrick BackmanVarför denna boken är på listan: Magisk realism med en åttaåring som huvudkaraktär. Läser inte så många sådana böcker. 
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvan av Jonas JonassonVarför denna boken är på listan: Dels läser jag inte så mycket "vuxen böcker" eller böcker av svenska författare, dessutom är konceptet av boken ganska hysteriskt och konstigt.  
 

Läs-a-lot: Sportlov

Elvira håller ett läs-a-lot nu under sportlovet och jag tänkte att jag ska haka på. Tycker det är en sådan rolig grej, och dessutom har jag mycket böcker som jag ska läsa just nu. Och snart plandera jag att köpa ännu mer böcker (på bokrean) och då passar det att inte ha så mycket böcker som står och dammar i hyllorna haha. 
 
Böcker som är prioritet att läsa: 
Winter av Marissa Meyer - Är redan 300 sidor in i denna boken, men den är på 800 sidor. Än så länge är den super duper bra och jag är defenitivt säker på att jag kommer läsa ut snarast. 
Jane Eyre av Charlotte Brontë - Jag är ungefär halvägs genom denna boken just nu. Det är bra, men svår att ta sig igenom. Hoppas hoppas att jag läser ut denna boken. Har ju som ambition att läsa alla Brontë systrarna så småning om. Ni vet väll att många gamla klassiker finns att ladda ner gratis (och lagligt) på ibooks? Jätte bra grej verkligen. 
 
Om jag läser ovanstående läser jag någon av dessa böckerna: 
Flyga drake av Khaled Hosseini - Fick denna boken i julklapp av mamma, så såklart måste jag läsa den. Dessutom är den väldigt hyllad och så ju. 
The 5th wave av Rick Yancey - Verkar som en rolig och lätt läst bok. Dessutom verkar filmen så bra, men jag vill såklart läsa boken först. 
 
 
Visar 20160222_121207.jpg
Visar 20160222_121207.jpg

Pojkarna av Jessica Schiefauer

 
Serie/Standalone/Genre: Standalone, ungdoms bok.
Handling: På dagarna utstår Kim tillsammans med sina tjejkompisar Bella och Momo killarnas kränkningar, men på nätterna dricker de av nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar. Kim kan inte få nog av friheten i en annan kropp och blir som pojke också kär i Tony. Tillsammans upplever de både spänning och attraktion, men som tjej är inte Kim intressant för Tony.
Utgivningsår: 2011
Sidor: Hardcover, 188 pages
Betyg: 3/5 sjärnor
 
Ojoj, detta är nog den mest speciella boken jag har läst. Bra, men konstig. Värd att läsa om man letar efter en egendomlig bok. Säker jätte intressant att diskutera i feministisk bokklubb (eller vanlig bokklubb för den delen också). Denna boken får en verkligen att tänka efter, mycket kring det patriarkat samhället. På dagarna så kränker Kims, Bellas och Momos kill-klass"kompisar" dom, men när dom är iklädda en killes kropp så delar som gärna med sig öl och behandlar dom som en i gänget. Jag vet att det inte är just precis såhär för alla, en del kvinnor har aldrig blivit utsatta för tafsning eller kränkringar. Men det betyder inte att det inte existerar i samhället, för jag har upplevt det. När man är på en fest och helt plötsligt är någons främlings händer på ens kropp. Eller när killarna i sin systers klass kallade tjejerna horor i (freaking) femman. Eller när det står i tidningen att en tjej på sin egen skola har blivigt våldtagen, då går det inte att blunda. Det är så jävla fucking sjukt att sånt har fortförande händer! Jag blir så arg för man känner sig helt maktlös, det känns inte som man kan göra något för att förändra samhället. Denna boken vann Augustpriset 2011 som "Bästa ungdomsbok", det tycker jag den är värd. Varför jag inte gav denna boken högre än en trea i betyg för för jag tyckte den var väldigt obehaglig att läsa, jobbiga scener med mycket våld och med målande beskrivningar. Om du har läst denna boken, dela gärna med dig av dina tankar i komentarsfältet. 

Anna and the French Kiss av Stephanie Perkins

 
“I wish friends held hands more often, like the children I see on the streets sometimes. I'm not sure why we have to grow up and get embarrassed about it.”
 
Handling: Anna has everything figured out - she was about to start senior year with her best friend, she had a great weekend job, and her huge work crush looked as if it might finally be going somewhere... Until her dad decides to send her 4383 miles away to Paris. On her own. But despite not speaking a word of French, Anna finds herself making new friends, including Etienne, the smart, beautiful boy from the floor above. But he’s taken – and Anna might be too. Will a year of romantic near-missed end with the French kiss she’s been waiting for?
Utgivningsår: 2010
Sidor: Hardcover372 pages
Betyg: 5/5 sjärnor
 
Först vill jag bara säga, döm inte denna boken efter den fula omslaget eller den fula titlen. För titlen är verkligen jätte dålig och lika så omslaget. Titlen hade kunnat vara något mycket bättre typ, Point Zero, Paris. Den platsen har nämligen ganska stor betydelse. Fast för att vara ärlig hade denna boken ett ännu fulare omslag från början. Iallefall boken var fantastisk! Underbara brittiska killar, Paris och kärlek. En huvudkaraktär som älskar filmer och är brutalt pinsam nästan hela tiden. Anna, huvudkaraktären klagar lite för mycket hela tiden, men jag förstår henne. Tycker Anna påminner om Mia Thermopolis ifrån En prinsessas dagbok. En grej som jag gillade med boken är att romanses nästan tog ett helt år att blomma fram, ingen "kärlek vid första ögonblicket" här inte. Jag grät, jag skrattade och jag skrek rakt ut i luften för det var så mycket känslor i denna boken. Om du letar efter en söt romantisk contemporary är denna boken absolut något för dig!
 
 

Tips: Hogwards houses sounds

Dagens tips ifrån mig! Bakrundsljud med inspiration ifrån Hogwards husen. Jag lyssnar på Hufflepuff Common Room Sound nästa exakt hela tiden. När jag skriver, läser och bara stökar runt i mitt rum. Om man är själv hemma så är det perfekt att ha på i bakrunden så känns det genast mycket hemtrevligare. Jag fick först detta tipset av Sanna. Så himla smart grej, in och lyssna nu med er. 
 
 
 

Top Ten Tuesday

 
 
Denna Top Ten Tuesday är Böcker och Musik. Jag har först skrivigt fem stycken låtar som passar som soudtracks till böcker, och sedan låtar som jag tycker både bli till böcker. Alltså detta var ganska svårt faktigst, så allting kanske inte är i perfekt harmoni. Men det var roligt att klura lite. 
 
Soundtracks till böcker:
Snälla bli min igen av Veronica Maggio - Det handlar om dig av Sandra Beijer. Varje gång jag hör Snälla bli min igen tänker jag på Det handlar om dig, alltså varenda gång. Tycker dom är perfeka för varandra. Låtexten och boken följer nästan samma plotline, bara att Det handlar om dig slutar lite lyckligare. 
All of the stars av Ed Sheeran - The Fault in our Stars av John Green. All of the stars tror jag dom spelar i filmvaritionen av The Fault in our Stars och den passar ju onekeligen jätte bra med boken. 
I Want to hold your hand av The Beatels (eller vilken som helst varition) - Passenger av Alexandra Bracken. Tycker denna låten summerar upp Ettas och Nicolas relation jätte bra. Och så är den så fin, precis som boken.
I had the time of my life ifrån Dirty Dancing - Lola and the boy next door. Känner bara att det typ passar? Vet inte riktigt varför. Men jooooo. Kanske.
Sommare jag blev vacker av Jenny Han - Summertime Sadness av Lana Del Rey. Sommaren jag blev vacker är en sorlig bok tycker jag, och därför tycker jag denna låten passar. Sedan så heter ju låten Summertime Sadness, vilket stämmer även med boken, haha. 
 
Låtar jag vill ha böcker inspererade av:
Even if I'm loud doesn't mean I'm talking to you av Tove Styrke - En bra kick ass låt = bra kick ass bok.
Now I see the light ifrån Trassel  - Fett fin kärlekslåt ifrån Disney filmen Trassel, jag tycker vi behöver en bra retelling av  Rapunzel. Hälls imorgon tack. 
Mörkt av Vernica Maggio - Låten är uppbyggd nästan som en historia, två stycken badar i en simmhall efter mörkrets inbrott. Hur romantiskt? Tror verkligen på detta konceptet. 
I Knew You Were Trouble - Tjej blir dumpad. Tjej kommer över kille och har asroligt. Låter perfekt. 
Jag är en Vampyr av Markus Krunegård - "Hela världen är så underbar om man är korkad, tom och glad" Alltså böcker med sarkastiskt karaktärer är dröm. Behöver mer tack. 

All the bright places av Jennifer Nivers

 
“You are all the colors in one, at full brightness.”
 
Serie/Standalone/Genre: Standalone, ungdoms roman.
Handling: Theodore Finch is fascinated by death, and he constantly thinks of ways he might kill himself. But each time, something good, no matter how small, stops him. Violet Markey lives for the future, counting the days until graduation, when she can escape her Indiana town and her aching grief in the wake of her sister’s recent death. When Finch and Violet meet on the ledge of the bell tower at school, it’s unclear who saves whom. And when they pair up on a project to discover the “natural wonders” of their state, both Finch and Violet make more important discoveries: It’s only with Violet that Finch can be himself—a weird, funny, live-out-loud guy who’s not such a freak after all. And it’s only with Finch that Violet can forget to count away the days and start living them. But as Violet’s world grows, Finch’s begins to shrink.
Utgivningsår: 2015
SidorHardcover400 pages
Betyg: 4/5 sjärnor
 
All the bright places av Jennifer Nivers. Eller Som stjärnor i natten som den heter på svenska. Jag personligen är så himla impad av både den svenska titeln och omslaget, båda passar till boken väldigt bra. Iallafall, denna boken bara jätte bra. Jag gillade dom två huvudkaraktärerna, dom var smarta och roliga. Särskilt Violet gillade jag, hon hade sina brister men det gjorde bara att jag gillade henne mer. En grej jag tyckte om i denna boken var att många karaktärer fick vara konstnärer, skrivare och "speciella". Annars brukar det vara så att bara en karaktär har doma egenskaperna och hen betraktas som konstig/är utstött. Dessutom var hela boken fram till slutet väldigt lättsam och gullig, trots att den handlade om sorgliga saker. Jag tyckte att handlingen var ganska förutsägbar, men det behöver inte bara vara dåligt. 
 
Språket tyckte jag om, trots att det ibland var lite för omfattande. Jag gillade att Violet och Flinch citerade Virginia Woolf och åkte för att upptäcka sin stat tillsammans. Jätte bra roman om man är sugen på att läsa young adult med kompleca karaktärer och som handlar om psykisk ohälsa och kärlek. Men jag vet inte hur bra denna boken beskriver psykisk ohälsa, jag har inte så mycket erfarenheter kring detta men jag tror att Jennifer Nivers verkligen försökte sitt bästa med att inte romantisera det hela. Jag vet dock inte riktigt hur bra hon lyckades, men det finns nummer till massor av självhjälps center i slutet av boken och där berättar hon även om sina tidigare erfarenheter kring detta känsliga ämne. Om du har läst boken, skriv gärna dina tankar om detta i komentarerna. 
 
   <----- Det svenska omslaget. 

Hur man får barn att läsa

bild ifrån weheartit
 
Denna gången lyder bokbloggsjerkan ifrån Annikas blogg såhär: Hur du tror att man kan inspirera barnens läsande. Har du några goda exempel? 
 
Eftersom jag faktigst klassas som barn (dvs. under årton år) så kan jag tala lite efter egen erfarenhet. När jag var nio-tio år hade jag jätte svårt för att läsa. Jag hade den lättaste läseboken i skolan och tyckte verkligen inte det var roligt att läsa. Men sedan började mina föräldrar läsa Harry Potter högt för mig. Jag tyckte det var otroligt roligt och att historien var super spännande (bra smak, unga Anna). Då började jag läsa själv. Jag läste alla Harry Potter böckerna, jag kommer så väl ihåg hur jag läste ut den sista hos boken i HP serien min mormor och morfar på tre dagar. Mina läsvårigheter försvann med hjälp av Jk Rowling. Sedan efter jag började läsa blev jag stammi på skolbibloteket. Jag läste massa hästböcker (särskilt Lin Hallbergs Sigge-serie) och fantasy.
 
Så mitt tips är att läs högt för barn om dom är i den åldren. Annars vet jag att ljudböcker är bra för folk som inte riktigt "orkar" läsa, så köp kanske Storytel i födelsedagspresent till (ditt) barn? Annars så ge bort boken bakom filmen, dvs. om ditt barns favoritfilm är kanske Hungerspelen men hen inte ha läst böckerna så kan du ge boken till hen. Även turer till bokaffärer och biblotek uppmuntrar läsandet. Och sen är det faktiskt så, att den del inte gillar att läsa och den del kan inte läsa, och det måsta man (tyvärr) acceptera. 

inspiration och tankar

 : Nordisk vår av Edith Södergran:
Cats and Dogs by Dick Vincent Illustration:  :
 : this isn't happiness™ - photo caption contains external link:
feminist shark. :
 
källa, källa, källa, källa, källa, källa, källa
 
Lite insperation just nu. Vill för övrigt så gärna köpa Samlade dikter av Edith Södergran bc hon är freaking queen. Mår ganska bra just nu. Är inte lika deppig på februari, för att läser jätte bra bok, det är bokrean och jag har dom bästa vännerna. Har redan förhandsbeställt tre böcker på bokrean, Ink av Amanda Sun, Som Eld av Sara Lövstam och Egenmäktigt Förfarande av Lena Andersson, typ 150 spänn för tre böcker på adlibris. Bokrean alltså <333.
Jag har också kommigt på att jag vill skriva en dikt på franska för att det är coolt. Tyvärr är det ju så att jag kan ytterst begränsat franska trots att jag har läst det i två år. Men tänker att det är ett väldigt fint språk och att jag får typ insperation att lära mig franska om jag använder det lite mer. Vi får se hur det går. Vad tänker du på just nu?
 

Lovely books about love

 
Nu vill alla hjärtans dag och ett annat ganska trist februari tänkte jag att bra romaner aldrig sitter fel. Därför har jag listat några av mina favorit kärleksböcker just nu. Detta är bara ett urval, skriv gärna i komentarsfälet om jag har glömt någon av dina favoriter. Somsagt, tipsa gärna!
 
Fangirl av Rainbow Rowell - Jätte gullig historia om att hitta sig själv, hur man ska hantera när ens familj går sönder och hur man listar ut vad man vill. Även mega söta kärlekscener där kärleksintresserna läser för varandra.
 
Carry On av Rainbow Rowell - Fantasy standalone med mycket kyssar och fina konversationer. Utspelar sig även på en internatskola om du inte redan vill läsa den.
 
Lola and the boy next door, Anna and the French kiss, Isla and the Happely Ever After av Stephanie Perkins - Fina böcker med hög feel good känsla. Utspelar sig i L.A, Paris och New York.
 
 
Passenger av Alexandra Bracken - Tidsresor, omöjlig kärlek och en skattjakt genom tiden, behöver jag säga mer? Otroligt fina miljöer och bra kemi mellan karaktärerna. 
 
Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket av Gunnar Ardelius - Kort kort fin kärlekshistoria med vassa formuleringar. Läses ut i en sittning. 
 
The sky is everywhere (Himlen börjar här på svenska) av Jandy Nelson - Hjärtekrossande, poetisk och vacker. Handlar om hur man hanterar att en familje medlem har dött, kärlek och musik.
 
 
Hjärta av jazz av Sara Lövestam - Jätte fin vänskaps historia mellan två personer i helt olika åldrar. Utspelar sig delvist i Sverige under andra värdskriget och delvis i nutid. Mycket jazz och dansande. 
 
Det handlar om dig av Sandra Beijer - Vacker bok om den första kärleken. Inte häller jätte lång  (ca 200 sidor) så den går snabbt att läsa. 
 
Det händer nu av Sofia Nordin - Handlar om kärleken som växer fram mellan två bästa tjejkompisar. Bra om man vill ha en "komma-ut" roman som inte bara handlar om hur svårt det är utan också hur härligt. 
 
 
Aristotle and Dante Discovers the Secret of the Universe (Livets outgrundliga mysterier på svenska) av Benjamin Alire Sáenz - Så otroligt vacker bok som utspelar sig på åttitalet Mexico. Om att acceptera vem man är och hur man förhåller sig till sig själv.
 
En plats som kallas lyckan av Mårten Sandén - En tjej och en kille träffas i ett gamalt lusthus en sommar. Båda har sina egna skäl för att vara där och snart börjar en kärlekshistoria växa fram. 
 
All the bright places (Som sjärnor i natten på svenska) av Jennifer Niven - Sorlig och hjärtekrossande bok blandat med humor. Inte bästa boken att läsa om du söker feel-good, men om du vill gråta lite är det en perfekt bok.
Text visas om bilden är trasig
hej och välkommen till mitt hörn av internet. jag heter anna och bor i en stad i mitten av småland. jag läser, dricker te, gråter ganska mkt, skrattar ganska mkt, irriterar mina syskon, skriver, går i skolan och funderar över framtiden. har denna bloggen mest som ett virtuellt anteckningsblock. ha det bra stay safe be cool m8s