Fire Colour One av Jenny Valentine

 
“Haven’t you worked it out yet?” Margot asked him.
“What?”
“Life’s big secret. If a thing’s not dangerous, it’s hardly worth doing.” 
 
Titel: Fire Colour One 
Författare: Jenny Valentine 
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Standalone, ungdomsroman, ingen svensk översättning 
Handling: A teenage girl will soon discover, there are some things which burn even brighter than fire. Iris’s father Ernest is at the end of his life. Her best friend Thurston seems like a distant memory to her. Her mother has declared war. She means to get her hands on Ernest’s priceless art collection so that she can afford to live the high life. But Ernest has other ideas. There are things he wants Iris to know. Things he can tell her and things that must wait till he’s gone. What she does after that is up to her. 
Utgivningsår: 2015 
Sidor: 256 sidor 
Förlag: HarperCollins
Omslag: Jag tycker det är jätte snyggt, väldigt enkelt och färgfullt vilket jag gillar. Omslaget var typ en enda anledningen till att jag lånade den ifrån bibloteket. 
Betyg: 3.5/5 
 
Den här boken saknade helt någon plot, men det gör inte så mycket tycker jag. Den är ganska kort och jag läste ut den på en kväll. Den är tillräkligt bra för att man ska förtsätta läsa helt enkelt. Jag tyckte att Iris, huvudpersnen var bra, om en lite gnällig. Iris är även pyroman vilket jag tyckte var väldigt intressant att läsa om. Iris mamma tyckte jag dock var en ensidig karaktär och jag förståd inte alla hennes motiveringar, hon var mest där för att vara ond liksom. Positiva grejer med boken var att den var väldigt lättläst, språket var bra och den har ingen romans, utan boken fokuserar bara på kärleken mellan familjen och kärleken till vänner. Jag grät jätte mycket på slutet och jag gillar att boken inte försöket dölja att Iris pappa kommer att dö, man vet vad som kommer att hända från första sidan men ändå kan man inte låta bli att hoppas. Jag kan rekomendera den om man är särskilt intresserad av konst eller om man vill läsa något snabbt och bra. 

Utdrag ifrån Carry On och babbel

 
"Carry On is a ghost story, a love story, a mystery and a melodrama. It has just as much kissing and talking as you’d expect from a Rainbow Rowell story — but far, far more monsters.". Carry On är en superbra bok (jag gav den 4/5 stjärnor) som jag absolut rekomenderar. Bra dialog och ett intressant magi system. Den kommer ut på svenska i höst har jag för mig, den kommer hete Gå vidare. 
 
Jag har somsagt sommarlov just nu vilket är underbart. Därför kommer inte bloggen uppdateras exakt lika ofta som vanligt, men jag ska försöka att publicera 2-4 inlägg i veckan. Om du känner att du saknar uppdatering ifrån mig (i know you do) kan du kolla in min instagram (@annamariaabooks) där jag kommer uppdatera mycket oftare. Bilder på fina böcker, vad jag läser just nu och saker jag tänker på. 

Since You´ve Been Gone av Morgan Matson

 
I was still a little amazed that this was happening. That this, the thing that had seemed so impossible, so terrifying, so utterly beyond me, was happening. I was having fun. And that I was the one who made it happen. "I did it," I said out loud, sendind my voice up to the stars above me, not really caring if the others heard me.
 
Titel: Since You´ve Been Gone
Författare: Morgan Matson
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Ungdomsroman, standalone, modernista släpper den i augusti.
Handling: Emily är på väg att ta en del ovanliga risker och uppleva sin mest oväntade sommar någonsin. Innan hon träffade Sloane gick hon inte på fester, pratade knappt med killar, och gjorde aldrig något galet. Sen kom Sloane in i bilden: en social virvelvind och den bästa sortens bästis – någon som rycker ut dig ur ditt skal. Men precis innan vad som skulle ha blivit en episk sommar, så bara… försvinner Sloane. Kvar finns bara en slumpmässig Att göra-lista med tretton bisarra uppgifter som Emily aldrig skulle få för sig att göra. Men tänk om de kan leda henne till Sloane?
Utgivningsår: 2014
Sidor: 449 sidor 
Förlag: Simon & Schuster 
Omslag: Tycker det är super gulligt och somrigt. Dessutom gillar jag gröna böcker. 
Betyg: 5/5 
 
Denna boken är som om man konserverar sommar på flaska. Helt underbar alltså. Hela boken fick mig att vilja gå ut på äventyr och "ta tillvara" på sommaren typ. Det tycker jag är ett väldigt bra betyg. Boken fick mig att skratta och gråta, bli frustrerad på karaktärerna och sitta uppe och läsa sent på natten. Jag gillade specielt fokuset på kompis relationer, något som jag tycker man inte får se sådär super ofta i böcker. Jag älskade att man fick läsa "tillbaka blickar" om Emily och Sloane liv, det kändes som om det bidrog till varför vänskapen kändes så äkta. Jag kan tycka att slutet var lite hastigt. Min bok hade ett smakprov av en annan bok i slutet, så jag trodde liksom att det var mycket mer kvar i boken än det var, jag blev lurad helt enkelt. Språket är sådar lagom fint utan att det tar för mycket fokus ifrån historien. Denna boken är för det kritiska ögat kanske inget mästervärk, men den fick mig att bli glad och må bra. Det är ju minst lika viktigt. 

Anteckna i böcker

 
Jag markerar alltid fina stycken, fula stycken, bra ord, roliga grejer eller intressanta tankar i böcker. Bara i böcker jag äger och bara med blyerts. Dels hjälper det mig att tänka kritiskt kring det jag läser, jag tycker jag har blivigt bättre på att diskutera böckerna jag läser sedan jag började markera i dom. Dels så är det också roligt att kunna bläddra i böcker och läsa om sina favoritstycken. Dessutom känns det som om böckerna på riktigt mina. Jag vet att om någon annan skulle låna mina böcker (vilket händer typ aldrig) så skulle dom kunna se vad jag tänkte när jag läste boken. Jag kan verkligen rekomendera att markera och antekna i sina böcker för det förhöjer hela läsupplevelsen. Det gör ingenting om böckerna kanske inte riktigt är lika vackra som innan, nu har dom iallefall ett personligt värde för dig. Anteknar du i dina böcker? 

Böcker jag har köpt den senaste tiden

 
 Jag tänkte att jag skulle samantaffa böckerna jag har köpt/fått den senaste tiden. 
 
Först ut har vi alla Harry Potter böckerna. Detta har jag faktigst gjort ett helt inlägg om här. Men för att hålla det kort är dom underbara. 
 
Sedan har vi The Hidden Oracle av Rick Riordan. Jag har skrivit en recension om den boken här. Men den handlar om guden Apollo som blir mäniska. Jag gav den 4.5/5 sjärnor och jag tyckte den var superrolig. 
 
I present av farmor och farfar fick jag Bodil Malmstens Samlade dikter. Jag har länge velat ha den och jag blev superglad. Tror jag ska börja att läsa den ikväll tillochmed. 
 
Jag slutade nian nu för några dagar sedan och då fick jag en bok av skolbiblotikarien. Jag blev helt rörd. SÅ himla gulligt. Boken jag fick var Another Day av David Levithan. Enligt biblotikarien går det att läsa den utan att ha läst den tidigare boken, så vi får hoppas på det. Men konceptet verkar intressant, det handlar om A som inte har en kropp själv. Utan måste hoppa mellan olika kroppar, och en dag blir han kär. 
 
milk and honey av rupi kaur köpte samtidigt som Harry Potter böckerna och The Hidden Oracle. milk and honey är en diktsamling som jag fullkomligt älskade. Jag har skrivit mer om den här. 
 
Sedan av Massolit Förlag fick jag För att kunna leva i utbyte mot en ärlig recension. Tack så jätte mycket för det. Jag har skrivit en recension om den boken här. Boken handlar om en nordkoriansk flicka som flyr till Sydkorea. Boken var väldigt hemsk och stark. 
 
Av Alfabeta förlag fick jag Berättelsen om lilla L och hunden Lajka i utbyte mot en ärlig recension. Tack tack tack. Jag har redan läst denna, och eftersom det är en barnbok gick det snabbt. Jag gillade den mycket och tyckte det var en bra och lärorik barnbok. Min recension kommer upp snart, så håll utkik för det. 

Vad min lillasyster ska läsa i sommar

 
Jag och min lillasyster var på bibloteket tillsammans för några dagar sedan, och jag tänkte visa vad hon lånade. Jag hjälpte henne att välja lite böcker som jag tror hon kommer att gilla och som passar att läsa  nu på sommaren. 
 
Eleanor & Park av Rainbow Rowell - Denna boken var en av dom bäsa jag läste 2015, så såklar måste min syster läsa den. Den utspelar sig på 80 talet och handlar om kärlek, musik och att vara tonårig. 
 
Ingen sommar utan dig och Sommar för evigt av Jenny Han - Detta är två av tre delar i triologin Sommaren jag blev vacker. Min syster fick den första delen av mig i födelsedagspresent förra året och gillade den jätte mycket hon nu ska hon läsa resterande delar. När jag tog bilden till detta blogginlägget så läste jag kanske 20 sidor ur Sommar för evigt och jag grät supermycket. "Sommaren jag blev vacker triologin" handlar om  kärlek, havet och familjerelationer och är superdupermegabra. 
 
Kanske är det allt du behöver veta av E Lockhart -  Superbra sorlig bok som utspelar sig på en privat ö. Jag har skrivit en recension om den här
 
Cirklen av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren - Häxor, element magi och tonåringar som ska rädda värden. Även ganska mörk och lite kuslig stämning över sig. 
 
Tiara och Dr martens (En prinsessas dagbok 1) av Meg Cobot - Min syster har i flera sommrar i rad läst En prinsessans dagbok och hon är inte den som bryter på traditioner. Boken handlar om  15 åriga Mia som får reda på att hon är tronarving till ett litet land i europa. Helt plötsligt måste hon ta prinsesslektioner och lära sig hur man är trevlig. Boken är väldigt lättläst och rolig. 
 
Jag ger dig solen av Jandy Nelson - Trotts att jag inte tyckte denna boken var den absoluta bästa (läs min mer vad jag tyckte här) men vet jag att många älskar den. Det var därför jag tänkte att min syster kanske gillar den. Den handlar om två tvillingar som glider ifrån varandra men som sedan försöker bygga upp sin relation igen. 
 
The Sky is Everywere av Jandy Nelson - Denna boken älskade jag. Jag tycker den är mycket bättre än Jag ger dig solen. Det var därför jag tänkte att min syster ska få se vilken hon gillar bäst. Dessutom vill jag peppa henne att läsa lite på engelska också. Boken handlar om sorg, musik och kärlek. Jag har skrivit mer om den här.
 
Fantastic Beasts and Where to Find Them av JK Rowling - Jag vill att min lillasyster iallefall blädrar lite i denhär innan filmen kommer ut i höst. Denna boken är som en skolbok som existerar i Harry Potter värden. Rolig att läsa om man är Harry Potter nörd. 
 
Harry Potter and the Philosopher's Stone av JK Rowling - Min syster har redan läst alla Harry Potter böcker men i mitt projekt att få henne att läsa mer engelsk böcker lånade vi hem den. Plus att den är fantstisk. 
 

milk and honey av rupi kaur

 
i do not want to have you
to fill the empty parts of me
i want to be full on my own

i want to fill so complete
i could light a whole city
and then
i want to have you
cause the two of
us combined
could set
it on fire
 
Titel: milk and honey
Författare: Rupi Kaur
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Diktsamling, ingen svensk översättning
Handling:'milk and honey' is a collection of poetry and prose about survival. About the experience of violence, abuse, love, loss, and femininity. It is split into four chapters, and each chapter serves a different purpose. Deals with a different pain. Heals a different heartache. 'milk and honey' takes readers through a journey of the most bitter moments in life and finds sweetness in them because there is sweetness everywhere if you are just willing to look.
Utgivningsår: 2014
Sidor: 204 sidor
Förlag:Createspace
Omslag: Fint och enkelt, passar boken. Dock är själva matrialet lite dumt för dam och sånt fastnar på det.
Betyg: 5/5 
 
När jag läste en del dikter i denna boken kände jag bara, det är så här ord ska användas. Superfint, ärligt och ljuvligt språk. Rupi Kaur använder inga supersvåra ord eller massor av metaforer, utan det känns som om dikterna kommer ifrån hjärtat. Själva berättarösten i boken är väldigt fin och behaglig om det make sense. En del av dikterna (särkilt i första och tredje kapitlet) handlar tex. om våldtäkt och andra fruktansvärda saker, triggervarning för våldtäkt och misshandel alltså. Dikterna berörde mig mycket och jag är lite ledsen över att boken är slut. Men jag kommer 100% läsa om denna boken flera gånger. Särskilt dikterna som handlade "att läka" tyckte jag var bra och av dom fick man även en liten självförtroende boost. Dikterna är väldigt korta och ibland är dom bara tre rader långa, men jag som tycker långa dikter är lite jobbiga gillade det. Det finns även fina illustrationer innuti boken som jag tyckte förhöde läsupplevelsen mycket. Även om du inte gillar dikter tycker jag iallefall du ska följa Rupi Kaur (@rupikaur_) på instagram där hon postar en del dikter och utdrag ifrån sin bok eftersom hon skriver superfint. 
 
 

Läser dina kompisar?

källa
 
Jag har aldrig varit med på Veckans Bokbloggsfråga, men jag tycket denna frågan var trevlig att svart på. Frågan lyder:
Läser även dina nära och kära? Är böcker, läsande och bokbloggande ett intresse du delar med andra i din närhet? Ger du ofta bort bokpresenter till jul, födelsedagar och andra firanden?
 
Mina föräldrar har alltid läst mycket för mig och mina syskon när vi varit små. Dom gillar böcker, men det blir kanske att dom läser 4 böcker på ett år. Min syster gillar också att läsa ganska mycket och ibland frågar hon mig efter boktips vilket är kul. Vi tog en runda på bibloteket för några dagar sedan och då hjälpte jag henne att låna sommarböcker (det kommer snart upp ett inlägg om det, så håll utkik). För min 10 åriga lillebror läser jag ibland Harry Potter högt, men han är inte så jätte ivrig dock. Han vill mest spela fotboll vilket är lite synd. Jag kanske ska ta och köpa Zlatans bok till honom i present, hmmm. Jag har några kompisar som håller sig uppdaterade om "bokvärden" vilket är super skoj, men dom flesta läser bara någon gång ibland/aldrig. Men jag försöker att peppa dom till att läsa, mohahaha. 
 
Jag älskar att ge bort böcker. Dels är det jättebra för då börjar ju folk i min närhet läsa, och sedan ger man ju bort en upplevelse vilket alltid är fint. Och också för att jag tycker att böcker är en väldigt bra grej. 

Mitt Harry Potter Box Set

 
Måste bara få skryta lite om mina nya Harry Potter böcker. Tycker dom är så otroligt vacka, färgglada och fina. Jag ägde nästan inte några Harry Potter böckerna innan, bara den första och andra på svenska. Därför tyckte jag att detta var en bra present till mig själv. Det är Bloomsburs "Children’s Hardback" edition. Jag köpte mina ifrån bookdepository.com eftersom dom hade vad jag kunde hitta det bästa priset. Att beställa därifrån gick jätte bra och mina varor var i sverige på ca två och en halv vecka. Böckerna kom också i en fin röd låda med en drake på. "Nakna" är böckerna i en klar färg (olika peroende på vilken av dom) och med massa sjärnor i ena hörnet. Superfint alltså. 
 
Jag ska läsa om alla Harry Potter böcker utom den första nu innan Cursed Child kommer ut, eller så är iallefall planen. Om någon är intresserad av att göra kompis läsning av alla böckerna/en av böckerna hade jag tyckt det var vädligt roligt. Att få dela sina tankar med någon liksom. Hör av dig om du är intresserad.

The Trials of Apollo - The Hidden Oracle

 
It warmed my heart that my children had the right priorities: their skills, their images, their views on YouTube.
 
Titel: The Hidden Oracle 
Författare: Rick Riordan 
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: The Trials of Apollo #1/5, ingen svensk översättning ännu.
Handling: How do you punish an immortal? By making him human.

After angering his father Zeus, the god Apollo is cast down from Olympus. Weak and disorientated, he lands in New York City as a regular teenage boy. Now, without his godly powers, the four-thousand-year-old deity must learn to survive in the modern world until he can somehow find a way to regain Zeus's favour. But Apollo has many enemies - gods, monsters and mortals who would love to see the former Olympian permanently destroyed. Apollo needs help, and he can think of only one place to go . . . an enclave of modern demigods known as Camp Half-Blood.
Utgivningsår: 2016
Sidor: 376 sidor
Förlag: Disney-Hyperion
Omslag: Jag tycker ändå det är rätt coolt och jag tycker den ser intressant ut. Men vackert? Nej. 
Betyg: 4.5/5 
 
Denna boken fick mig att skratta högt flera gånger. Denna boken kanske till och med är den roligaste av Ricks böcker. Apollo är en väldigt "snorkig" karaktär som är lätt att skratta åt. Men trots att jag i början av boken inte kände så mycket empati för Apollo och jag störde mig lite på han så lyckades jag mot slutet av boken att tycka om honom <333 Jag älskade att vi fick se gamla karaktärer och att serien fortsätter bara några månader efter Heroes of Olympus slutade. Jag måste säga att innan jag läste denna boken var jag rädd att ploten skulle vara lite tråkig och inte innehålla så mycket spänning, men så var inte fallet. Problemen karaktärerna ställs inför känns inte framtvingade och dom passar bra ihop med informationen vi har fått från dom andra böckerna i samma värd. Jag rekomenderar att man innan man läser första delen av Trials of Apollo att man läser Ricks andra grekiska serier (Percy Jackson och Heroes of Olympus). Om man känner att man inte orkar läsa alla dom 10 böckerna men ändå vill läsa något av Rick kan jag rekomendera att läsa Magnus Chase triologin (bara en bok ute än så länge dock). Men jag tycker absolut att hans böcker är värda tiden. Om man gillar snabblästa, roliga och smarta böcker är Rick Riordans böcker perfekta.

The Unexpected Everything av Morgan Matson

 
Theoretical crushes could remain perfect and flawless, because you never actually had to find out what that person was really like or deal with the weird way they chewed or anything.
 
Titel: The Unexpected Everything
Författare: Morgan Matson 
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Standalone, ungdomsroman, finns ingn svnsk översättning än.
Handling: Andie had it all planned out. When you are a politician’s daughter who’s pretty much raised yourself, you learn everything can be planned or spun, or both. Especially your future.
Important internship? Check.
Amazing friends? Check.
Guys? Check (as long as we’re talking no more than three weeks).
But that was before the scandal. Before having to be in the same house with her dad. Before walking an insane number of dogs. That was before Clark and those few months that might change her whole life. Because here’s the thing—if everything’s planned out, you can never find the unexpected. And where’s the fun in that?
Utgivningsår: 2016
Sidor: 519 sidor
Förlag: Simon & Schuster Books
Omslag: Super sommrigt och passande. Älskar hundarna och typsnittet. 
Betyg: 5/5 
 
Denna boken var precis vad jag behövde, en söt sommar bok med djup underton. För denna boken var riktigt sorlig på sina ställen, jag tror jag grät tre gånger på samma dag pga denna boken. Och det var inte så att det bara kom en tår ur mitt öga, utan det var "ful gråt". Trots att denna boken var över 500 sidor gick den jätte snabbt för mig att läsa, men jag vet att andra tycker den är lite långsam på sina ställen. Men så var inte fallet för mig. Jag älskade hund aspekterna, familje aspekterna, kompis aspekterna och kärleks aspekterna, typ hela boken haha. Andies pappa som man i början tyckte var lite tråkigt växte under boken och i slutet tyckte jag om honom jätte mycket. Så var det även med Andies vänner, dom var riktiga karaktärer och fanns inte bara där för att driva historien framått. Men det händer en händelse i slutet av boken med Andies vänner som jag tyckte var lite onödig, jag förståd bara inte poängen. Dom styckerna hade jag gärna skippat. Clark, kärleksintresset är en nördig författare med smiligropar och han är så jäkla undebar. Tror faktigst jag blev lite kär i honom under boken. Det var även trevligt att inte se "the bad boy" som kärleksintresse i en ungdomsbok. Jag ångrar nästan att jag läste denna boken så tidigt på sommaren, för den hade varit perfekt att läsa på stranden (vilket jag tycker att alla som inte har läst den ännu ska göra).

Saga, Vol 1-5 av Brian K. Vaughan & Fiona Staples

 
Titel: Saga 
Författare: Brian K. VaughanFiona Staples
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Saga #1-5/6, Serie roman och Sci-Fi, Tror den första volymen ska komma ut på svenska snart. 
Handling: When two soldiers from opposite sides of a never-ending galactic war fall in love, they risk everything to bring a fragile new life into a dangerous old universe. (They also get a baby and everybody are trying to kill them) 
Utgivningsår: Volym 1 kom ut 2012 
Sidor: Dom ligger på ca 150 sidor var
Förlag: Image Comics
Omslag: Nu syns dom inte jätte bra på bilden, eftersom det är några andra serieromaner med också. Men jag tycker dom är coola. 
Betyg: 4/5 till alla. 
 
Denna serien är lite konstig. Eller rättaresagt, väldigt konstig, men ändå bra. Skulle nog inte rekomendera denna serien för 10 åringar, språket är lite grovt, det är en del dödande och en del sex. Men för kanske 15+. Vad jag gillar med Saga är hur lätta dom är att läsa, hur spännande historien är och den knäppa värden. Men kan dock säga att trots att Saga har fått mycket hyllningar för sin jämstäldhet, så är den fortförande inte perfekt, det är tex en del slutshaming mm . Men bättre om man jämför med med en del andra serier. Saga är bra att läsa när du är trött (på att läsa), du behöver inte anstränga dina ögon lika mycket som med vanliga böcker, eftersom historien till stor del är berättad genom bilder. Dessutom tar en volym kaske 50 minuter för mig att läsa, så dom är lättlästa. Perfekt att läsa mellan stora tjocka böcker alltså. Historien utspelar sig under många år, vilket dels jag tycker är smart och dels tycker är lite jobbigt. För ibland förstår man inte hur långtid det har gått mellan varje kapitel. Måste bara också tillägga att bilderna i Saga förövrigt är så fint ritade, Fiona som är illustratör är himla duktig.
 
 
Text visas om bilden är trasig
hej och välkommen till mitt hörn av internet. jag heter anna och bor i en stad i mitten av småland. jag läser, dricker te, gråter ganska mkt, skrattar ganska mkt, irriterar mina syskon, skriver, går i skolan och funderar över framtiden. har denna bloggen mest som ett virtuellt anteckningsblock. ha det bra stay safe be cool m8s