Mina topp bokrekommendationer

 
Ibland får jag frågan om jag har några bokrekomendationer, och sÅKLART har jag det. Här är mina top rekomendationer som jag kommer på nu för folk som har läst Hungerspelen, Harry Potter och alla andra böcker man "ska" läsa och som inte vet vad dom ska läsa nu. 
 
  • The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender av Leslye Walton handlar om en tjej med vingar, familjehistoria, kärlek och känslor. En av mina favorit böcker. Full med trasiga mäniskor som man ändå älskar. 
  • Kretsen av Maggie Stievater (The Raven Boys på engelska) handlar om fem ungdomar som försöker hitta en försvunnen uråldrig kung. Fokuserar på vänskap, gruppdynamik och kärlek. Superfin fantasyserie och inte påminner om någonting jag tidigare har läst. Om du vill läsa en serie så är detta mitt ultimata val för dig. 
  • Tordyvlen flyger i skymningen av Maria Gripe. Du kanske tänker, "men den läste jag som barn". Läs den igen, ifrågasett inte. Läs den igen. Pungt. 
  • Hjärta av jazz av Sara Lövestam. gillar du "En man som heter Ove"? Då kommer du nästan garanterat gilla denna boken också. Handlar om kärlek till musiken, mobbning, oväntade vänskaper och hur det är att bli gammal. (Sara Lövestams alla böcker kan jag förestan också rekomendera) 
  • Cinder av Marissa Meyer. Första delen i en serie, tänk dig om alla i Avengers var prinsessor och åkte runt i rymdskepp: då har du denna serien. 
  • Kodnamn Verity av Elizabeth Wein är en av dom bästa andravärdskriget böckerna jag har läst. Fokuserar mycker på vänskap och att uppfylla sina drömmar. 
  • Sommaren jag blev vacker av Jenny Han supersupersuper bra bok om kärlek, sommaren och familj. Den bästa sommarboken jag vet, men den passar såklart på hösten också. (Rekomendarar även alla Jenny Hans andra böcker) 
  • Det här är hjärtat av Bodil Malmsten, om du ska läsa någon diktsamling borde det vara denna (eller möjligtvis milk and honey men men).
  • Alice i Underlandet av Lewis Carroll, om du ska läsa någon klassiker så borde det vara denna (eller Stolthet och Fördom men men) 

(m)ornitologen av Johanna Thydell

 
Dessutom vägrade jag att vara en sådan där med trasig barndom. Det var min mamma som var trasig, inte jag. 
 
Titel: (m)ornitologen 
Författare: Johanna Thydell 
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Standalone, ungdomsroman, svensk bok.
Handling: Moa har det utmärkt, tack så mycket. Hon bor med sin pappa, pappas fru Susanne och sin älskade lillebror Lucas. Sedan finns vapendragaren och bästa vännen Otto. Livet leker, himlen är blå. Moas mamma Hedvig försvann visserligen utan ett spår när Moa var två år gammal, men det är inte direkt något Moa går och grubblar över. En dag berättar hennes pappa att Hedvig har hört av sig. Moas försvunna morsa vill hux flux träffa Moa, men aldrig i livet att hon tänker skutta in i en famn som försvann för fjorton år sedan. Det vore visserligen bra med en förklaring. Men Hedvig ska inte få inbilla sig att Moa vill ha något med henne att göra. Ett möte ska det bli, inget mer. 
Utgivningsår: 2016
Sidor: 222 sidor 
Förlag: Alfabeta (jag fick detta recensionsexemplar från Alfabete i utbyte mot en ärlig recension, tack!) 
Omslag: Jag gillar det, särskilt dom rosa parenteserna och hur central titlen är.  
Betyg: 3/5 
 
Denna boken är jäkla roligt, jag skrattade högt flera gånger och fnissade med jämna mellanrum under hela boken. Man kan kanske tro att en bok som handlar om en mamma som lämnar sin dotter inte är sådär super kul, men (m)ornitologen var det. Den som sänkte betyget på denna boken var dels att jag tyckte historien kändes lite halv klar, boken hade gått och väl kunnat vara 100 sidor till tycker jag. Inte heller klickade jag 100% med huvudkaraktären Moa, tyckte hon var rolig men inte jätte mycket mer. Kände inte så mycket för henne helt enkelt. Historien känns dock väldigt äkta, att det här mycket väl skulle kunna ha varit en riktigt historia. Plus också för tjej-killvänskap som inte övergår till något romantiskt. Så himla skönt att inte läsa om romantik ibland. Om du vill läsa någon lättläst, svensk ungdomsroman rekomenderar jag absolut denna boken, även om jag inte klickade med den på alla plan. 

The Dream Thieves av Maggie Stiefvater

 
In that moment, Blue was a little in love with all of them. Their magic. Their quest. Their awfulness and strangeness. Her raven boys.
 
Titel: The Dream Thieves 
Författare: Maggie Stiefvater
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: The Raven Boys (Kretsen på svenska) #2, fantasy, Drömtjuvarna heter den på svenska.
Handling: När Adam, Gansey och Ronan mötte Blue förändrades deras liv på ett dramatiskt sätt. Nu händer det igen leylinjerna som leder runt den förtrollade skogen Cabeswater har vaknat. Allt ställs på sin spets. Ronans märkliga, svårtydda drömmar håller på att ta över hans liv, och han måste nu försöka bemästra sina övernaturliga förmågor. Finns det ett samband mellan drömmarna och den försvunna skogen? Ungdomarna får höra talas om en relik, ett märkligt ting som kan förse sin ägare med möjligheten att stjäla drömmar. Samtidigt känner de alla att en gåtfull och olycksbådande kraft närmar sig, som om nå gon eller något till varje pris vill komma över reliken.
Utgivningsår: 2013
Sidor: 437 sidor
Förlag: Scholastic Press
Omslag: Gillar verkligen målningen och själva färgerna, men jag kan tycka att titlen kunnde ha varit lite mer framträdande. 
Betyg: 4/5
 
Jag gillar denna denna serien så mycket. Denna boken var inte riktigt lika bra som den första delen The Raven Boys, men fortförande bra. Varför jag inte gillade den lika mycket är någ för att i denna boken var det en del droger och alkohol. Inte så att det romantiserades, det porträtterades som något väldigt mörk vilket gjorde att stämningen i boken blev ganska dyster. Ronan, som denna boken fokuserar mest på är en väldigt svår karaktär, han har gått igenom mycket jobbigt. Jag gillar Ronan, han har ett gott hjärta och bryr sig om dom andra väldigt mycket. Adam tycker jag nog om minst, jag gillar inte hans sätt att tänka. Hoppas han växer som karaktär under seriens gång. Det var även en hel del scener i denna boken som fick mitt feministiska hjärta att bli slå några extra slag. Blue är så cool, och även om jag tyckte om henne i första boken så älskade jag henne i denna. Kan verkligen rekomendera denna serien <333

Vad jag läste Maj-Augusti 2016

 
Här kommer en lista av alla böcker som jag läste i sommar: 
The Hidden Oracle av Rick Riordan - 4.5/5 
milk and honey av Rupi Kaur - 5/5
Fire Colour One av Jenny Valentine - 4/5 
Äta djur av Jonathan Safran Foer - 3/5
Since You've Been Gone av Morgan Matson - 5/5
Tordyvlen flyger i skymningen av Maria Gripe - 5/5
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban av J.K Rowling - 5/5 
Det här är hjärtat av Bodil Malmsten - 4/5
The Sandman, Vol 1: Preludes and Nocturnes - 3.5/5 
Harry Potter and the Globet of Fire av J.K Rowling - 5/5
Harry Potter and the Order of the Phoenix av J.K Rowling - 5/5
Harry Potter and the Cursed Child av J.K Rowling - 3/5
To All the Boys I've Loved Before av Jenny Han - 5/5
The Square Root of Summer av Harriet Reuter Hapgood - 5/5
Pride and Prejudice av Jane Austen 4/5 
 
Suprise, suprise så var Cursed Child sommarens sämsta bok. Men eftersom den fick en tre i betyg så var det ju ändå ganska högt för att vara sommarens sämsta. 15 böcker blev det lästa denna sommaren, 5 i månaden alltså. Det tycker jag var väldigt bra. Jag har bockat av många böcker som jag har velat läsa under en lång tid, det känns jätte skönt. Sommarens bästa böcker har jag fetmarkerat (förutom Harry Potter böckerna för det var omläsning). Nu är jag redo för hösten. 
 

Peter Pan av J.M Barrie

 
Titel: Peter Pan 
Författare: J.M Barrie
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Enigt goodreads Peter Pan #3, barnklassiker, det finns svensk öersättning.
Handling: När Peter Pan flyger in genom fönstret till de tre barnen Darlings sovrum för att leta efter sin borttappade skugga, går startskottet för ett klassiskt äventyr som trollbundit barn och vuxna i mer än hundra år.Tillsammans med Peter Pan ger sig Wendy och hennes bröder, Michael och John, iväg på sitt livs resa. Färden går till landet Ingenstans - en magisk fantasiö befolkad av sjöjungfrur, pirater, älvor och indianer. Här möter barnen älvan Tingeling och De borttappade pojkarna, och här får de vara med om en rad fantastiska äventyr som kulminerar med striden mot skurkarnas skurk - den beryktade kapten Krok.
Utgivningsår: 1911
Sidor: 207 sidor 
Förlag: Puffin (denna utgåvan)
Omslag: SUPERFINT
Betyg: 3/5 
 
 Det bästa med denna boken var nog främst språket, det var roligt, melankoliskt, vacker och målande. En till grej som jag gillade mycket var själva uppbygnaden av värden som Peter Pan bor i. J.M Barrie slänger in massor av roliga detaljer om hur stjärnor resonerar och hur älvor blir födda. Även hur mammorna "ordnar" upp det i sina barna huvuden på kvällarna så att barnens elaka tankar hamnar "långt nere" var fint. Men jag tror inte att jag skulle läsa denna historien för mina barn, för boken är väldigt steriotypiskt mot kvinligt och manligt. Wendy som bara är 14 år gammal tvingas ta hand om massa små pojkar, vilket jag tycker är tragiskt. Att hon inte fick delta på somma vilkor eftersom hon var tjej. Dessutoom får jag lite Flugornas herre känsla av De borttappade pojkarna och Peter Pan. Peter Pan är i själva verket en ganska elak figur. Men jag fälde ändå en tår på slutet. 

The Square Root of Summer av Harriet Reuter Hapgood

 
After nearly a year of mourning, I feel like the Victorians when Edison came along- all those years in the darkness, and then electric light. I've got the earth between my toes.
 
Titel: The Square Root of Summer
Författare: Harriet Reuter Hapgood
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Standalone, magiskrealism (?), ingen svensk översättning 
Handling: This is what it means to love someone. This is what it means to grieve someone. It's a little bit like a black hole. It's a little bit like infinity.
Gottie H. Oppenheimer is losing time. Literally. When the fabric of the universe around her seaside town begins to fray, she's hurtled through wormholes to her past: To last summer, when her grandfather Grey died. To the afternoon she fell in love with Jason, who wouldn't even hold her hand at the funeral. To the day her best friend Thomas moved away and left her behind with a scar on her hand and a black hole in her memory. Although Grey is still gone, Jason and Thomas are back, and Gottie's past, present, and future are about to collide—and someone's heart is about to be broken.
Utgivningsår: 2016
Sidor: 295 sidor
Förlag: Roaring Brook Press
Omslag: Super fint och somrigt 
Betyg: 5/5 
 
Den boken var precis lagom snurrig, vacker och sommrig. Jag älskar sommaren, kärlek, familjeproblem (att läsa om), rymden, stökiga bokaffären och allt detta innehåller denna boken. Boken innerhåller också söta små teckningar av vetanskapliga teorier och sånt. Jag gillar när böcker har något lite extra, om det är spellistor eller teckingar. En grej jag kan säga är att i ungefär två tredjedelar in i boken är ganska seg, samma plot utan att något händer för ungefär 50 sidor, men eftersom språket är fint så fortsatte jag läsa iallafall. Huvudkaraktären var lagom rolig, snäll och tillräkligt dum så att man blev lite frustrerad på henne ibland när hon tog fel beslut, men jag hoppades på henne hela tiden. Kan verkligen rekomendera denna boken. 
 
 
Text visas om bilden är trasig
hej och välkommen till mitt hörn av internet. jag heter anna och bor i en stad i mitten av småland. jag läser, dricker te, gråter ganska mkt, skrattar ganska mkt, irriterar mina syskon, skriver, går i skolan och funderar över framtiden. har denna bloggen mest som ett virtuellt anteckningsblock. ha det bra stay safe be cool m8s