jag har gjort en affisch list

 
har alltså gjort denna upphängningsanordning alldeles själv!! är väldigt väldigt stolt. den var superenkelt, jag gick och köpte lister, sågade dom i rätt längd, klistrade på listerna på affishen och surrade fast repet. jag följde denna tutorialen som också förklarar hur man gör mycket bättre än vad jag gör. 
 
jag tyckte det blev väldigt fint och det var också väldigt enkelt. det är ganska svårt att hitta ramar till stora posters så då är ju detta sättet väldigt bra. tips. 
 

stockholm i somras

kom på att jag inte har visat bloggen bilderna från när jag var i stockholm i somras. så vad passar bättre än en tillbakablick? 
stan var ganska fin och himlen var blå
återigen - väldigt fin stad 
vi var på moderna och såg på konst 
konst ^^
jag var ju i stockholm för att hälsa på några kompisar. vi konfade oss tillsammans 2015 och har hållt kontakten sen dess. så fina är dom. 
på moderna fanns roliga konstverk som snurrade 
de machade väggen väldigt bra tyckte jag 
stor glaslåda med ljus. fint 
SÅ FINA HUS 
vi åt också på ett mysigt 1700 tals kafé. 
de köpte bullar och kaffe
vi satt på deras mysiga innergård 
och jag åt en morotskaka 
mer hus continue
vi åkte BÅT från där vi bodde in till centrala stockholm. 
det var väldigt fint och alltid kul att få vara på havet 
sen gick vi runt lite i gamla stan (tänker inte ens nämna husen men ni ser ju!)
åt väldigt goda vegitariska hamburgare 
stockholm var sommarpyntat med blommor
vi gick runt och kollade i secondhand butiker. jag köpte en kjol. 
stockrosor. det finaste någonsin. 
sen gick vi en jättemysig promenad på ett berg där man såg hela stockholm 
fina växter
vet inte hur många kullerstensgator jag gick ner för de två dagarna, bara att jg hade tränings verk när jag kom hem sen. 
 
<33 sommar, stockholm och saknade kompisar 

tv serie jag följer just nu

Bildresultat för bachelor sverige 2017
 
bachelor sverige 2017 - har följt de två senaste säsongerna och tänker gör lika dant med denna. tycker den är kul att kolla på främst för allt drama såklart. det är en reality tvserie som går ut på att en kille ska välja en tjej av typ 30 stycken. varje vecka åker några tjejer hem och detta går till genom en roscermoni. väldigt spännande. 
 
 
brooklyn nine-nine säsong 5 - typ en av de bästa seriena i värden. älskar alla skämt, hur alla karaktärer verkligen älskar varandra och att alla är så snälla och egendomliga. handlar om ett polisdistrikt i brooklyn där ett gäng jobbar, och de bli alla vänner <3 
 
Bildresultat för riverdale
 
riverdale säsong 2 - visst den är stel. visst den är cringeworthy ibland. visst skådespelarna är inte de bästa (tror mycket av det beror på manuset och inte skådespelarna dock). MEN den är fett mysig att kolla på. dessutom blir den bättre och bättre och den är väldigt snyggt gjord. plus fantastiskt soundtrack. handla rom ett gäng tonåringar och deras mystiska stad där allt inte är så idyliskt som man skulle kunna tro. 
 
Bildresultat för modern family season 8
 
morden family säsong 8&9 - ÄLSKAR denna serien. älskar hur man har fått följa familjen i nio säsonger och att den har utvecklats så mycket under den tiden. känns väldigt realistiskt. den får mig att må bra helt enkelt, jag skrattar åt skämten och kankse tillochmed gråter en skvätt åt någonting fint. tycker också om att dramat aldrig är stort - alltså man vet att det nästan aldrig kommer någon stor clifhanger och det uppskattar jag väldigt mycket. 

nya böcker jag har köpt på loppis

 
köpte fyra nya böcker på röda korset för ett tag sedan. i brist på annat innehåll visar dom för er. men hoppas det ändå är lite intressant ändå. 
 
först ut har vi purpur färgen av alice walker. den vann Pulitzer priset 1983 och handlar om bla. rasismen och våldet svarta kvinnor upplever under 30-talet. har blivit en musikal och film också. 
 
sen har vi howl´s moving castle av diana wynne jones. den har jag redan läst och gillade den supermycket! handla om en tjej som förvandlas till en gammal gumma och måste därför bli vän med en mäktig trollkar och hans demon. de bor även i ett slott som kan förflytta sig och har dörrar som leder ut i olika världar. väldigt rolig fakiskt. 
 
expeditionen min kärlekshistoria av bea uusma är boken som ligger grunden till ett p3 dokumentär avsnitt (polarexpiditionen). jag lyssnade på det för ett år sedan kanske och blev så berörd. tänkte därför att jag ska läsa boken som handlar om samma sak. berättar den sanna historien om ett gäng statskillar från stockholm som ska åka till nordpolen i en luftballong, men tyvärr så fixar dom det inte. ingen vet dock varför de dog och det är det denna boken utreder. 
 
sist har vi the stories of eva luna av isabel allende. den är lite som tusen och en natt - en tjej berättar historier för att undehålla sin älskare. isabel allende är också typ drottningen av magisk realism och därför bliv jag så himla glad när jag hittade denna boken. vill verkligen utforska den genren mer. 
 
hoppas att jag gillar dessa böcker, återkommer när jag har läst dom! 

vi var på promenad och jag hade min nya klänning

 
jag och min syster lisa gick en söndagspromenad idag. för en gång skull var det superfint väder i växjö (hela fjorton grader!) så man behövde inte ens ha jacka på sig. väldigt härligt. vi plockade hallon på en övegiven kolonilott och kollade på de gula träden. jag hade på mig min nya klänning (från acos vintage sida) så tvingade natuligtvist henne att ta några bilder på mig. kände mig väldigt höstig och fin.

det har börjat nu

 
det har börjat nu. idag när jag kom hem från skolan frös jag; mina öron var alldeles kalla och mitt hår trasligt efter cykel turen. 
 
löven faller ner och jag fryser ända in i själen. det tar flera timmar innan man bli varm igen och kaffekopparna blir fler och fler. jag har hostat och snuvat så mycket så att ett av mina revben har fått en spricka i sig. vill inte vara dramatisk men det gör lite ont faktiskt. svamp har det plockats i mängder och jag har redan börjar nynna på julsånger. har köpt en långärmade klänninging eftersom det är för kallt att gå med bara armar.
 
vet inte varför jag tar det så personligt varje gång det blir en ny årstid men det gör jag. gillar ju hösten men det tar tid för mig att anpassa mig. det blir som ett byte i min personlighet. 

saker ingen ser av anna ahlund

 
Titel: Saker ingen ser 
Författare: Anna Ahlund
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Svenska, ungdomsroman, standalone. 
Handling: Det händer mycket i korridorerna på Sibylla allmänestetiska läroverk. Där finns Fride som är så kär i Miriam att hen inte kan tänka på annat. Yodit som målar och försöker ta plats i gänget. Johannes som läser Karin Boye och försöker få plats i livet. Aron, vars tvillingsyster Linn fick all talang. Och Linn, som undrar vad hon ska göra med den. Och så är det Sebastian, han som ska kyssa en ny person varje månad. Ett nyårslöfte som trasslar till saker för fler än honom själv.
Utgivningsår: 2017
Sidor: 412
Förlag: raben&sjögren
Omslag: Tycker om det, särskilt titlen och hur bilderna under liksom överlappar varandra. 
Betyg: 4/5 
 
Sebastian böjer sig fram och tar en ballerinakaka från fatet. Han snurrar den medan han tar små tuggor med framtänderna, runt runt tills bara mittenbiten med chokladkrämen är kvar. Han balanserar den på fingret och räker över den till Fride. Hen tar den och stoppar in den i munnen utan att släppa duken med blicken. 
                  Det känns som en så självklar sak för dem, som om de gjort så med tusen ballerinakakor tidigare. Yodit kan inte hjälpa det, men tanken skaver i henne. Hon är den nya här, fortförande. Den som det är smidigt att ha filmkvällar hos, för att hon har en stor soffa och en projektor. Hon kommer aldrig ha känt de anda lika länge som de har känt varandra. 
 
Tyckte om denna boken så mycket! Gillar särskilt hur vi får följa ett kompisgäng, tycker Ahlund har fått till dynamikan mellan karaktärerna väldigt snyggt. Jag känner igen alla känslor som karaktärerna känner och det känns väldigt realistiska. Det är nog bokens största styrka - karaktärerna då alltså. (Men jag stör mig lite på Sebastian? Är kanske den ända som tycker så men han är lite för självgod enligt mig. Bättre mot slutet iallefall) . Dock tycker jag boken gott hade kunnat varit 50 sidor längre, ibland känns det lite som att historien snabbspolas. Språket är ganska enkelt, men jag tycker det passar eftersom gruppens målgrupp ändå är tonåringar. Tror det behövs flera sådan här böker på en svenska ungdomsmarknaden. 
 
Hundra miljoner pluspoäng också för hur inkluderande denna boken är. Älskar att ingen behöver säger att Sebastian är bi, och att ingen gör en stor grej över att Fride föredrar pronomet hen. Så skönt att få vara i en verklighet där alla får vara som de är, även bara för en liten stund.

september 2017

 
böcker: 
the sun is also a star av nicola yoon - 4/5 
saker ingen ser av anna ahlund - 4/5
sommarboken av tove jansson - 4/5
hjärnan darrar av klara wiksten - 4/5 
 
poddar: 
fredriks backmans sommarprat
lisa ekdahls sommarprat 
jonna bornemarks sommarprat 
lisa langseths sommarprat (jag rekomenderar alla dessa sommarprat supermkt för de var alla fantastiska) 
dilan&moa "förnuft och känsla" (äntligen är min favoritpodd tillbaka <3)
p3 historia det stora oväsendet (om häxjakten super intressant!) 
p3 historia jeanne d´arc (fälde en tår för jag tänkte på hur var att vara kvinna på 1400 talet no joke)
+ lite till som jag ej orkar skriva upp 
 
höjdpunkter: 
besöket på min gamla högstadie skola 
klassfesterna 
femtioårsfest i malmö 
att min kompis fyllde hela mitt skåp med ballonger och presenter eftersom jag hade fyllt år
på landet med farmor och farfar och när vi åt svampmackor
nachokvällen
delade ut massor av heliumballonger på stan inför kyrkovalet 
åt pizza och kollade på film med mina syskon 
satt på en badplatsen under stjärnorna med några kompisar och drack te 
roadtripen med pappa 

roadtrip med pappa

 
i fredags hade pappa och jag en roadtrip! vi vaknade tidigt på morgonen, åt lite frukost och sen klockan sju gick bilen mot norr. vi skulle köra till den nordligaste delen av vätten för att kolla på en båt. de gulgröna september björkarna rusade förbi oss och ted gärdestan brusade genom högtalarna. fyra timmar och några koppar kaffe senare var vi framme. pappa pratade båtar med mannen som sålde och de nördade in sig på motorer och serienummer. jag suckade lite men tyckte det var ganska gulligt ändå. tyvärr blev det ingen affär, men det kommer fler tillfällen. efter lite mer båtsnack körde vi tillbaka. åt en sen lunch på en pub i en övergiven sommarstad och lyssnade lite mer på ted. är så glad över att kunna umgås på det sättet med min pappa, att kunna prata om hans tonårstid, lumpen och ibland om ingenting alls i flera timmar <3. 
Text visas om bilden är trasig
hej och välkommen till mitt hörn av internet. jag heter anna och bor i en stad i mitten av småland. jag läser, dricker te, gråter ganska mkt, skrattar ganska mkt, irriterar mina syskon, skriver, går i skolan och funderar över framtiden. har denna bloggen mest som ett virtuellt anteckningsblock. ha det bra stay safe be cool m8s