Oktober 2016

 
Visar 2016-10-28 05.48.10 1.jpgVisar 2016-10-23 12.12.05 1.jpgVisar 2016-10-23 12.11.57 1.jpgVisar 2016-10-22 05.39.24 2.jpgVisar 2016-10-21 08.53.19 1.jpgVisar 2016-10-18 03.42.09 2.jpg
Visar 2016-10-23 12.11.53 2.jpgVisar 2016-10-16 04.52.20 3.jpg
 
Böcker jag har läst: 
P.S. I Still Love You av Jenny Han - 4/5 
The Goose Girl av Shannon Hale - 4/5 
Flugornas herre av William Golding - 2/5
Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren - 5/5 
Jord som drömmer av Krister Gidlund - 4/5 
Allt som blir kvar av Sandra Beijer - 3.5/5 
 
Tankar om oktober: 
 • Lite stressig månad med matteprov och svenska inlämningar och annat skolarbete. Och att det har regnat var och varannan dag har inte gjort hummöret bättre. 
 • Var i Köpenhamn och gick på Tivoli en helg. Det var så himla fint där och så mysigt att bara få gå runt i ett hittepåland med pumpor och spökslott. Även roligt att åka karuseller och äta super god mat. 
 • Har gjort färska vårrullar!!! Alltså det har varit min dröm i typ 2 år att laga det och så en kväll gick jag och en tjej ifrån min klass och köpte rispapper och bang boom vårrullar. 
 • Att vänta på bussen med Astrid Lindgren i hörlurarna gör mina morgornar så mycket bättre. Finns som ljudbok på Spotify. 
 • Har läst ganska mycket trots lite tid. Är vädligt nöjd över att jag lyckades läsa så pass många svenska böcker, hela 4 st. Även att jag har förstärkt min kärlek för Astrid Lindgren känns fantastisk. 
 
Vad jag vill läsa i november: Harry Potter och Dödsrelikerna för att snart kommer Fantastic Beasts ut! Är så exalterad. Six of Crows vill jag också hemskt gärna läsa, tror jag skulle gilla den. Jag vill lyssna klart på Ronja Rövardotter och läsa ut Eleanor som jag precis har börjat på. 
 

Allt som blir kvar av Sandra Beijer

 
Titel: Allt som blir kvar 
Författare: Sandra Beijer
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Roman, standalone, finns bara på svenska. 
Handling: Mitt under brinnande juli gör Matildas pojkvän slut. Kvar är hon, i en öde lägenhet. Vem är hon, utan honom? Matilda måste fylla tomrummet och bästa vännen Miron tar henne under sina vingar. Han lovar att bedöva smärtan med nya äventyr. Tillsammans ska de rida ut sorgen, explodera i natten. Men hur långt kan man egentligen gå och vilka är Mirons verkliga motiv? Och när vet man om man mår bättre eller inte längre känner något alls? En mästerlig skildring av den vilsenhet som kan uppstå i gränslandet mellan ungdom och vuxenhet.
Utgivningsår: 2016
Sidor: 206
Förlag: Natur & Kultur
Omslag: Jag älskar bläcket, jag älskar formgivningen. Detta är ett omslag gjort på rätt sätt. 
Betyg: 3/5 
 
OKEJ nu ska jag alltså berätta vad jag tycker om denna boken. Grejen är ett jag inte vet vad jag tycker om denna boken. Ville verkligen tycko om den supermycket, jag älskar ju Sandras blogg och hennes alla andra texter. Men överlag: Superfint språk, unik, deppig, mycket droger och ensidiga karaktärer.
 
När jag hade läst dom 50 första sidorna tänkte jag "oj, denna boken är så mycket bättre än hennes första" . Men sedan gick det utför. Karaktärerna var skal. Dom hade inga personligheter och Matilda var helt osympatisk och självisk. Jag förståd inte varför någon orkade vara med henne? Jag hade också gjort slut med henne kan jag säga. Och hon behandlade sina vänner dåligt, hon brydde sig verkligen inte om Agnes. Men hon kanske var så för att visa hur man kan bli av dekstruksiva vänskapsrelationer och hjärtesorg. Jag tycker att det var alldeles för mycket droger. Dom hade inget syfte. Karaktärerna reflekterade inte över detta utan bara drogade och utsatte djur för fara. Men det var ju vad denna boken hadlade om, sorg. Så mycket sorg, denna boken är som ett svart hål av ledsamhet. Och om man skriver en bok som handlar om sorg så kanske man måste skriva om svarta saker, vad vet jag. Gillade tanken med en bok där sorg får ta nästan all plats, för allt är ju inte glittrigt och kärlek vid första ögonkastet i riktiga livet. 
 
Bra grejer med boken: Språket. Språket var fantastiskt. Alltså,  f a n t a s t i s k t. Det var det som gjorde att jag fortsatte läsa, och att boken var så kort och att det alltid pågick någonting. Tror att om jag hade uppskattat att läsa om svåra saker, saker som man mår lätt dåligt över att läsa om hade jag gillat denna boken mer. Eller, jag gillade ju denna boken. Fem stjärnor för språket och två för allt annat. 

ett stycke lista sådär i okt

 : mxvntain-ridge: “A simple afternoon by @Dxvghter. Please do not remove the credit. ”: When i see you on Behance: ourlifeintransit: fireside - there’s no place quite like it.: we want to go down a water slide right now!: lavender, hermione, ginny, luna, and hannah: : http://ift.tt/2daVSt8:
 
bild på pojkarna i hattar, kaffe och katt, vattenrutschbana, eld, illustration på tunnelbananlavender, hermione, ginny, luna, and hannah, rosa äpplen
 
 • astrid lindgren på spotify 
 • kaffe+grädde+choklad 
 • köpenhamn 
 • böcker 
 • loppisar 
 • läppstiftsfärgade löv 
 • stickade tröjor 
 • kompisar som bjuder på tuggummi 
 • djurkonton på instagram (fick tips om @foster_kittens värdens bästa konto) 
 • sötpotatis 
 • pinterest (jag har börjat göra anslagstavlor för böcker jag gillar, beroendeframkallande grej) 

The Goose Girl av Shannon Hale

 
Its important to know stories. I felt the earth shift to make a place for you when you were born, and I came to tell you stories while you are young. And like me, you were born with a word on your tongue.
 
Titel: The Goose Girl
Författare: Shannon Hale
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Fantasy, The Books of Bayern #1, tror inte det finns någon svensk översättning. 
Handling: Anidori-Kiladra Talianna Isilee, Crown Princess of Kildenree, spends the first years of her life listening to her aunt's stories and learning the language of the birds, especially the swans. As she grows up Ani develops the skills of animal speech, but is never comfortable speaking with people, so when her silver-tongued lady in waiting leads a mutiny during Ani's journey to be married in a foreign land, Ani is helpless and cannot persuade anyone to help her. She becomes a goose girl and must use her own special, nearly magical powers to find her way to her true destiny. 
Utgivningsår: 2003
Sidor: 383 sidor 
Förlag: Bloomsbury Children's Books
Omslag: Det var faktigst omslaget som fick mig att läsa boken, tycker det är sådär lagon magiskt och sagoaktigt.
Betyg: 4/5
 
Denna boken är som en mysig filt efter en kall dag. Supermysig och behövd alltså. Jag är ju inte ett superfan av böcker som utspelar sig under "medeltiden" med riddare och magi. Min bild är att dom böckerna brukar vara lite sega, väldigt långa och ha för lite kvinlig karaktärer (detta är såklart bara fördommar, han icke läst tillräkligt sådanna böcker för att veta haha) Men denna boken är inte alls så. Denna boken är  m a g i s k . Såklart är den inte perfekt, tycker att tvångsgiftet kunde ha gjorts lite snyggare och att Ani och Geric kunde haft lite mer kemi. Dessutom var boken lite lite seg i mitten. Men boken har den där magiska känslan över sig. Språket är superfint, jag älskar att det är sagor invävda i själva berättelsen. Jag gillar också att naturen får ta så stor plats i språket. Tycker att Ani är en sådan himla bra huvudkaraktär, hon är så naiv att man blir lite irriterad på henne, men samtidigt så gör hon allt för att sluta vara den där bortskämda prinsessan och hjälpa andra mäniskor. Karaktärerna är överlag bra, särskilt hennes "stallkompisar". Jag älskar dom, dom är så himla lojala och söta. Selia känns dock inte som en riktig mäniska, jag önskade att vi hade fått veta lite mer om henne, hennes tankar och avsikter.
 
Också tjej och kille som är kompisar utan romantiska avsikter!!!!! Kvinligvänskap som får ta mycket utrymme!!!! Vänskapsrelationer och inte bara romantiska relationer!!!!! shohoo!!!! 

Nya inköp, en höstbild och Hedwig

Visar 2016-10-16 04.52.20 2.jpgVisar 2016-10-16 04.52.20 1.jpgVisar 2016-10-16 04.52.19 1.jpgVisar 2016-10-09 05.07.45 2.jpgVisar 2016-10-16 04.52.24 1.jpgVisar 2016-10-16 04.52.25 1.jpg
 
Har faktigst inte köpt så mycket böcker på senaste tiden, bara fem stycken på två månader. Och det är ju ändå hållbart. Böckerna jag har köpte är Stanna av Flora Wiström (som inte kom med på bild), Allt som blir kvar av Sandra Beijer, Gracie av Veronica Malmgren, Gå dit hjärtat leder dig av Susanna Tamaro och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf. Dom tre sista köpte jag på en loppis, älskar när man är på loppisar och kan köpa mycket böcker billigt. 
 
Ser ni hur söt min dator är btw? Har en liten bild av Hedwig på min dator nu, och det känns väldigt bra. Beställde två t-shirts och det klistermärket från redbubbel. T-shirtsen var jätte fina, super bra kvalite också. Förövrigt är det ju höst på riktigt nu. Ute är det 5 grader och inne sitter jag och dricker te och bloggar. Jag har köp den ny färglad halsduk, sparat recept på goda soppor på pintrest och skickar in uppsattser för fullt. 
 
 

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs

Visar 2016-10-09 11.05.48 1.jpgVisar 2016-10-09 11.05.48 1.jpg
 
I used to dream about escaping my ordinary life, but my life was never ordinary. I had simply failed to notice how extraordinary it was.
 
Titel: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Författare: Ransom Riggs
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children #1/3, Fantasy, Svensk översättning: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Handling: En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier. Sextonårige Jacob tror inte längre på de historier hans farfar brukade berätta för honom. Skrönorna om barnen med märkliga förmågor är bedrägliga minnen från hans farfars barndom, och samlingen med sepiatonade fotografier är såklart bara ett av farfars alla påhitt. Men omständigheterna kring farfaderns död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och till de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för underliga barn. Bland dess övergivna rum och ekande korridorer kan Jacob inte motstå en djupdykning i sin farfars förflutna och snart inser han att barnen i huset kan ha funnits i verkligheten. Att de måste ha varit mer än bara märkliga - kanske till och med farliga - och att de inte skeppades iväg till en enslig ö helt utan anledning. Men framförallt står det klart: De underliga barnen kan fortfarande vara vid liv.
Utgivningsår: 2011
Sidor: 384
Förlag: Quirk (Svenskt förlag: Rabén Sjögren)
Omslag: Det passar själva tonen på boken och jag gillar typsnittet väldigt mycket 
Betyg: 3/5 
 
Denna boken är lättläst, roligt, cool och spännande. Gillade den verkligen, men trots allt denna så kändes den lite platt. Det är en bra historia, älskar värden och dom magiska elementen. Men jag tycker det är lite för lite motiv bokom karaktärernas handlingar och att Jacob är lite svår att greppa om. Det kan ju vara så att de grejerna blir bättre med seriens gång, för jag kommer absolut att fortsätta läsa denna serien. Andledningen till att boken bara fick tre sjärnor för att den kändes inte så mycket när jag läste boken. Vist, jag skrattade och hoppades på karaktärerna, men inte tillräkligt mycket. När jag läser vill jag att boken ska få mig att börja gråta och känna mycket. Jag tycker även romansen i denna boken var konstig, hoppas verkligen inte att det händer det som jag tror kommer hända sen. Men, denna boken var rolig och cool. Så om du vill läsa något easygoing så kan jag verkligen rekomendera denna boken. 
 
 
 

Stanna av Flora Wiström

Visar 2016-09-09 08.41.17 1.jpg
 
Titel: Stanna
Författare: Flora Wiström
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: 
Handling: Esters Stockholmstillvaro kantas av oändliga jobbpass på antikvariatet och dimmiga lördagsnätter med bästa kompisen. Livet känns som en symaskinsnål som hoppar fram och tillbaka när tråden ska fästas; Ester kommer inte vidare. Men en dag träffar hon Eli med den mörka rösten och händerna som är fläckade av målarfärg. Det blir början på det vackraste men svåraste året i Esters liv. 
Utgivningsår: 2016
Sidor: 375 sidor 
Förlag: Bonnier Carlsen
Omslag: Superfint, älskar känslan av boken. Den känns påkostad och ryggen är också väldigt snygg. Gillade också typsnittet innuti boken.
Betyg: 3.5/5 
 
 
Åhh gillade denna boken. Men tycker det är jobbigt att läsa om saker så verklighetsbaserat. Det blir så grått och sorligt. Det är ju för att det är riktiga känslor det återspeglar, och riktiga känslor är så gråa och sorliga. Tycker boken känns väldigt uppriktig på det planet, att det är det riktiga vardagslivet för en tjej i Stockholms innestad som upplever sorg och kärlek. Dock kan jag säga att jag tyckte boken var kanske 50 sidor för lång, där i mitten någonstans skulle händelseförloppen kunnat snabbat på lite.
 
Ester som var huvudpersonen kändes också ganska platt, jag fick aldrig något grepp om henne. Det kändes som om karaktärerna bara var verktyg för att berätta historien, inte som om historien hände med karaktärerna om du förstår vad jag menar. Historien i sig är bra och viktig, men jag gillar ju karaktärsdrivna berättelser bäst. Sedan kan jag ju som sexton årig tjej som aldrig har upplevt någon stor kärlek eller att någon närastående har blivigt sjuk relatera så mycket till historien. Jag vet ju inte som mycket om hur det är att vara 20. Tror om man har upplevt något liknande att boken kan hjälpa och beröra på ett annat sätt.
 
Tycker Floras språk genom hela boken var väldigt fint, det gillade jag väldigt mycket. Även att hon har fått in massor med power citat och självförtroende stärkande stycken gillar jag.
 
Bildresultat för stanna av flora wiström
Bild från Floras blogg. 

September 2016

Böcker jag har läst: 
The Dream Thieves av Maggie Stiefvater - 4/5 
Regnet och Gräset: Dikter av Pamela Jaskoviak - 2.5/5
Muminpappans memoarer av Tove Jansson - 4/5
(M)orninitologen av Johanna Thydell - 3.5/5
Stanna av Flora Wiström - 3.5/5
Miss Peregrin´s Home for Peculiar Children av Ransom Riggs - 3/5 
 
Tankar om september: 
 • Vädret har varit helt fantastiskt!!!! (lite rädd för det pga det kanske är växthuseffekten som sätter sina spår på jorden men sol var ändå nice).
 • Jag har komit igång med skolan och sånt, det känns bra. Gillar verkligen min nya klass super mycket <333.
 • Jag var på gotland vilket aldrig är fel för att fira mommos 70 årsdag. Jag hann tyvärr inte vara på gotland så mycket i sommras, så det var verkligen mysigt att åka tillbaka dit nu.
 • Har läst ganska mycket tycker jag, lyssnade även på en ljudbok (!) vilket var en helt nu upplevelse för mig. Lyssnade på Muminpappans memoarer som finns på Spotify (rekomenderar verkligen Spotify för barnböcker, vet att många av ex Astrid Lindgrens böcker finns där).
 • Såg Miss Peregrin´s Home for Peculiar Children på bio, vilket var lite av en besvikelse faktiskt. Blev irriterad på att dom hade gjort Emmas karaktär mesig och typ svag i filmen, när hon i boken hotar folk med knivar och är super cool. Inte ok. Dessutom kändes filmen lite töntig när boken kändes mer sofistikerad? Men jag hade supermysigt biosällskap och åt gott godis så det var fortförande en bra kväll. 
Vad jag vill läsa i oktober: Allt som blir kvar av Sandra Beijer, Björnstad av Backman, Eleanor av Jason Gurley och Frankenstein av Mary Shelley. Tycker det känns som en bra blandning, lite svenskt, lite magisk realism och en klassiker som också är lite läskig. Men vi får se vad jag läser, kommer säkert ändra mig. Det har ju även kommit/ska komma ut ganska många böcker som jag vill läsa, bla Furthermore, den nya Magnus Chase boken och Stealing Snow.
 
Berätta om ditt september! Böcker, upplevelser eller om din supergoda frukost vetja. 
 
Visar 2016-09-24 05.33.40 1.jpgVisar IMG_20161001_002112.jpgVisar IMG_20161001_002137.jpgVisar IMG_20161001_002233.jpg
Visar IMG_20161001_002213.jpg
Text visas om bilden är trasig
hej och välkommen till mitt hörn av internet. jag heter anna och bor i en stad i mitten av småland. jag läser, dricker te, gråter ganska mkt, skrattar ganska mkt, irriterar mina syskon, skriver, går i skolan och funderar över framtiden. har denna bloggen mest som ett virtuellt anteckningsblock. ha det bra stay safe be cool m8s