Freaks and Geeks

 
Jag förbarmar personen som bestämde att Freaks and Geeks bara skulle ha en säsong. Men den enda säsongen som finns är super duper bra. Den handlar egetligen inte om så mycket, ett par tonåringar i slutet av nittio talet som umgås, blir kära, bråkar med sina föräldrar och lyssnar på musik. Men trots att det inte händer så mycket är karktärerna fina, skåderspelarna bra och miljön drömmig. Om du tror du skulle gilla en karaktärsdriven historia med mycket ironi rekomenderar jag starkt Freaks and Geeks, finns på Netflix <3333. 
 
 
 
 

Nya böcker jag har införskaffat

 
 
Jag har köpt ännu mera böcker, ouuups. Men alla är väldigt fina och verkar väldigt bra så att jag ser de som en investering:
Tillbaka till henne av Sara Lövestam - Denna köpte jag för nedsatt pris i en liten gullig bokaffär i Visby. Jag har läst två böcker innan av Sara Lövestam och jag har gillat båda dom väldigt mycket, så jag tror jag kommer gilla denna också. Den handlar om typ en kvinna från 1920 och en kvinna från 2000 talet vars liv vävs ihop. Eller, det var ungefär det som jag fick ut av bakside texten. 
Peter Pan av JM Barrie - Omslaget på denna utgåvan var bara så sjukt snygg så jag var tvungen att köpa den. Dessutom har jag vel läsa orginalhistorien ganska länge. 
The Raven Boys och The Dream Thieves av Maggie Stiefvater - Jag har redan läst The Raven Boys och jag älskde den, men jag ägde inte boken så då passade jag på att köpa den när jag endå skulle köpa tvåan. The Raven Boys handlar om ett kompisgäng som letar efter en magisk gamal död kung och den är väldigt bra.
The Square Root of Summer av Harriet Reuter Hapgood - Denna boken handlar om tidsrsor, vetenskap, kärlek och sorg. Låter perfekt i min mening. 
 
 

Tordyvel flyger i skymningen av Maria Gripe

 
Vi vet alldeles för lite om varandras ensamheter
 
Titel: Tordyvel flyger i skymningen
Författare: Maria Gripe 
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Standalone, undoms mystik (??) 
Handling: Tordyveln flyger i skymningen inleds med att en tordyvel flyger in i ögat på en truckförare, tåget blir försenat med tre minuter och tjugoåtta sekunder vilket medför att tre tonåringar börjar smyga på en hemlighetsfull roddare. De lockas i väg till Selanderska gården, som en av dem tycker sig ha sett i en dröm. Det förflutna börjar styra det närvarande och flera tider upplevs samtidigt.

Vem är den gamla damen som vill spela schack i telefon? Hur ska man tyda viskningarna i Jonas Berglunds bandspelare? Finns den tretusenåriga egyptiska gravstatyn kvar - och i så fall var? Har den märkliga blå blomman ett eget liv? Vad är det som påverkar historiens gång? Slumpen, viljan eller något annat?
Utgivningsår: 1978, (den släppted först som ett radio program 1976)
Sidor: 288 sidor 
Förlag: Bonnier Carlsen
Omslag: Nu syns ju inte omslaget på bilden men det var ok. Mest blått och 
Betyg: 5/5 
 
Jag läste denna boken som liten men kom inte ihåg någonting av den, förutom att den var läskig. Jag har velat läsa om den flera sommrar i rad och nu gjorde jag äntligen det. Och jag kan fortförande säga att jag tycker den är kuslig. Mitt hjärta slog lite snabbare i en del delar av boken, det var en lite gendomlig (menar det på det posetivaste sättet som finns) atmosfär överallting i boken. Jag blir också imponerad av hur otroligt smart historien är och hur många trådar som finns invävda i en enda historia. I början blev jag lite irriterad på Annika, en av huvudkaraktärerna. Hon var lite för gnällig i början av boken, men hon utveckldes under historiens gång och i slutet tyckte jag mycket om henne. I slutet pratade Annika även mycket om jämstäldhet vilket var ett stort plus. Slutet kan jag säga att blev lite besviken på dock, jag hade kanske väntat mig en lite bättre lösning, men på ett sätt är det även realistiskt (så längt som det går med en bok med övernaturliga inslag). Men jag har redan planerat in en en omläsning av denna boken nästa sommar. Så mycket gillar jag den. Jag vet att Modernista ska ge ut nyutgåvor av en del av Maria Gripes böcker som ser jätte fina ut, hoppas att dom planerar att ge ut Tordyvel flyger i skymningen också. 
 
 

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

sidenote: hur söta är inte mina strumpor? 
 
I solemnly swear that I am up to no good.
 
Titel: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban 
Författare: JK Rowling 
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Harry Potter #3/7, Fantasy, Harry Potter och Fången ifrån Azkaban.
Handling: Harry Potter is lucky to reach the age of thirteen, since he has already survived the murderous attacks of the feared Dark Lord on more than one occasion. But his hopes for a quiet term concentrating on Quidditch are dashed when a maniacal mass-murderer escapes from Azkaban, pursued by the soul-sucking Dementors who guard the prison. It's assumed that Hogwarts is the safest place for Harry to be. But is it a coincidence that he can feel eyes watching him in the dark, and should he be taking Professor Trelawney's ghoulish predictions seriously?
Utgivningsår: 1999
Sidor: 462 sidor 
Förlag: Bloomsbury Childrens Books
Omslag: Jätte fint. Älskar patronusen och färgerna.
Betyg: 10/5
 
Okej. dett kommer vara ett rant inlägg om Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Jag kommer spoila boken så om du har läst boken rEKOMENDERAR JAG DIG ATT DU GÖR DET. Men om du ännu inte har läst Harry Potter så behöver du nog inte mer press hehe. 
 
Iallefall, jag vill börja med att prata (skriva) om Lupin. Han är den snällaste ever. Trots att han har haft det så sjukt jobbigt i sitt liv (han blev varulv, trodde att två av hans bästa vänner dog och att en av hans bästa vänner mördade dom) så är han ändå snäll och är en superbra lärare (han mobbar inte sina elever, hint hint Snape). Jag älskar Lupin. Jag tycker det är lite synd att vi inte få se så jätte mycket av honom i dom övriga böckerna. Förövrigt så är The Marauders något av det bästa jag vet. Alltså om det skulle komma ut en bok om dom (vilket typ aldrig kommer hända) så skulle jag smälla av. Deras gruppdynamik och historia är något som jag är väldigt fashinerad av. Jag grät tre gånger i boken på grund av dom.
“I was hoping that Neville would assist me with the first stage of the operation,”  he (Lupin) said, “and I am sure he will perform it admirably.”
 
Också Hermione är on point i denna boken (precis som hon är i alla böcker). Hon är självständig, tar ingen skit och bryr sig om sina vänner så mycket. Hon gör allt för att hjälpa Hagrid när hans hippogriff har blivit anmäld. Hon slår även Malfoy när han är elak vilket är nice (trots att jag är emot våld hehe). Även Ron är super gullig (även om han är lite sur ibland) och hjälper Hagrid väldigt mycket. Och Harry är så sarkastisk vilket jag älskar <333:
“Sure you can manage that broom, Potter?" said a cold, drawling voice.
Draco Malfoy had arrived for a closer look, Crabbe and Goyle right behind him.
"Yeah, reckon so," said Harry casually.
"Got plenty of special features, hasn't it?" said Malfoy, eyes glittering maliciously. "Shame it doesn't come with a parachute - in case you get too near a Dementor."
Crabbe and Goyle sniggered.
"Pity you can't attach an extra arm to yours, Malfoy," said Harry. "Then it could catch the Snitch for you.”
 
Leats talk about Wood. Han är så fokuserad på att vinna Quidditch tuneringen. Han är så himla rolig, typ detta som han säger:
"Bad news, Harry. I've just been to see Professor McGonagall about the Firebolt. She – er, got a bit shirty with me. Told me I'd got my priorities wrong. Seemed to think I cared more about winning the Cup than I do about staying alive. Just because I told her I didn't care if it threw you off, as long as you caught the Snitch first."
 
När Ron ringer Dursley på telefoner, hahah den scenen är så rolig. Jag tycker också detta är guld:
“I'll fix it up with Mum and Dad, then I'll call you. I know how to use a fellytone now—"
"A telephone, Ron," said Hermione. "Honestly, you should take Muggle Studies next year...”
 
Dessutom får man se lite av Cedric Diggory i denna boken. Han är Sökare för Hufflepuff (mitt elevhem :DD) och när massor av dementorer kommer in på planen så fångar han Kvicken medans Harry svimmar. Han ber då Madam Hooch om att dom ska köra en ny match och ber om ursäkt <3333
 

Höstutgivningen - böcker jag ser framemot

Top 4 svenska böcker som kommer ut:
 
 
Allt som blir kvar av Sandra Beijer, förlag Natur och Kultur - Jag älskade Sandras första bok och hoppas att denna är minas lika bra. Redan förhandsbeställt hihi.
Stanna av Flora Wiström, förlag Bonnier Carlsen - Jag har följt Floras blogg i flera år och då måste jag ju såklart läsa hennes bok. Jag har redan förhandsbeställt denna. 
 
         Christoffer Carlsson - Oktober är den kallaste månaden (inbunden 2016)
 
Björnstad av Fredrik Backman, förlag Pirat - Jag har ju totalt älskat Backmans alla andra böcker, och han är sanslöst rolig på sin instagram. Denna boken ska tydligen handla om sport, kärlek och en stad.
Oktober är den kallaste månaden av Christoffer Carlsson, förlag Gilla Böcker - Jag hade ingen som hälst aning om att dena boken kom ut förens för nån timme sedan, men titlen är så bra. Tror att den kan vara riktigt bra. 
 
Dessutom kommer Carry On av Rainbow Rowell ut på svenska som Gå vidare. Anna och den franska kyssen kommer även ut som fin pocketutgåva. Jag har ju redan läst dom två böckerna och gillade den super mycket. Även Tårar i havet verkar bra. 
 
Top 6 engelska böcker som kommer ut:
 
      
 
Heartless av Marissa Meyer - Är så himla pepp på denna boken. Jag älskar Alice i Underlandet och Marissa Meyer. Kommer ut i november.
Stealing Snow av Danielle Page - Jag älskar Snödrottningen av H.C. Andersen och det är den sagan som denna boken grundar sig i. Dessutom är framsidan supersnygg. Kommer ut i september.
 
         
 
Furthermore av Taherh Mafi - Ett: Omslaget är underbart. Två: Det är "middle grade". Tre: Jag får Alice i Underlandet känslor ifrån sammanfattningen. Kommer ut i 30/8.
The Hammer of Thor av Rick Riordan - The Sword of Summer som är första delen i denna triologin var super duper bra så jag längtar tills denna kommer ut. Kommer ut i oktober.
 
          
 
Strange the Dreamer av Laini Taylor - Jag har bara hört positiva grejer om Lainis andra böcker, och nu när hon släpper en ny som verkar lika bra är jag jätte pepp. Kommer ut i september. 
Wayfarer av Alexandra Bracken - Förstättningen på Passenger som jag älskade. Handlar om tidsresor och pirater. Kommer ut i januari så den kanske egentligen inte hör hemma på denna listan, men men. 

Fina bilder och prat om att skriva

 
källa 1, källa 2, källa 3, källa 4, källa 5, källa 6, källa 7, källa 8
 
Här är lite insperations bilder som jag tycker om just nu. Förövrigt har jag börjat skriva på en novell
och det är super befriande och roligt. Jag har alltid gillat att skriva, men då har jag mest gjort det på
dator. Nu skriver jag i ett anteckningsblock vilket är så skönt, jag slipper stirra på en ljus skärm som
skadar mina ögon, jag slipper tänka på stavning (fun fact: jag suger på att stava) och jag dömer mig själv inte
lika mycket när jag skriver för hand. Jag bryr mig inte lika mycket om det blir dåligt som jag gör när 
jag skriver på dartorn, det är liksom lite midre på riktigt. Tips verkligen att skriva för hand. Just nu 
läser jag om Harry Potter och jag tycker det känns så fantastiskt att vara tillbaka i den värden. Att få 
träffa karaktärerna igen. Jag blir bara så glad av Harry Potter. Just nu är jag och jobbar på ett läger vilket är
jätte kul. Lägret är tre veckor långt och jag har inte tillgång till en dator, så det är därför inga bokrecenstioner
eller liknande kommer ut. Vad har du för dig? 

Äta djur av Jonathan Safran Foer

 
Till och med att säga att "du äter ett lik", vilket är en obestridlig sanning, kallas för överdrift. Det är det inte. Det är bara sant.
 
Titel: Äta djur
Författare:Jonathan Safran Foer
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Fackbok, svensköversättning 
Handling:Varför blir kött bara billigare när allt annat blir dyrare? Varför äter vi egentligen kött? Och varför äter vi bara vissa djur och inte till exempel hundar? När Jonathan Safran Foer blev pappa började han fundera på vilken mat han skulle ge sin son. Själv hade han av och till varit vegetarian sedan han var nio år, men egentligen aldrig funderat särskilt mycket på varför. Kanske var kött något hans son behövde äta för att få i sig allt nyttigt.
Utgivningsår: 2009
Sidor: 326 sidor
Förlag:Norstedts
Omslag: Bra, jag gillar fonten och att omslaget bara får vara grönt och vitt.
Betyg: 3.5/5 
 
Denna boken är super viktig, smart och lärorik. Jag har ju inte ätigt kött på två år och är ganska insatt i detta ämnet, men även jag lärde mig supermycket (hemska) saker. Dock så tycket jag hela boken kändes lite otillgänglig, för mycket siffror och reportage för min smak. Den tog lång tid för mig att läsa. Jag köpte denna boken för två år sedan och läste då en tredjedel. Sedan läste jag en tredjedel förra sommaren, och nu för någon vecka sedan tog jag äntligen tag i mitt liv och läste ut den. Den har aldrig varit dålig, bara svår. Men fortfarande jätte viktig, tycker det borde vara obligatoriskt att läsa denna (eller något liknande) på gymnasiet. Boken är inte häller påtvingande, den förklarar bara. För alla har det enkla valet att välja bort kött, och dom positiva följderna det valet är enorma. Det kan till och med rädda ett liv. Så grilla kanske grönsaker eller halloumi på grillen i sommar istället för en köttbit. 
Text visas om bilden är trasig
hej och välkommen till mitt hörn av internet. jag heter anna och bor i en stad i mitten av småland. jag läser, dricker te, gråter ganska mkt, skrattar ganska mkt, irriterar mina syskon, skriver, går i skolan och funderar över framtiden. har denna bloggen mest som ett virtuellt anteckningsblock. ha det bra stay safe be cool m8s