Månadsöversikt Maj 2016

 
 
Böcker på svenska: 2 st, 1 st serieroman 
Böcker på engelska: 6 st, 6 serieromaner 
Totalt antal böcker: 8 st, 7 serieromaner 
Antal köpta/tagit imot böcker: Hela Harry potter serien (7 st) + Trails of Apollo och milk and honey (2) + För att kunna leva och Berättelsen om Lilla L och hunden Lajka (2 st) som båda var recentionexemplar ifrån Alfabeta och Massolit Förlag, tack så jätte mycket! = 11 böcker.
Antal sidor:  4136 sidor 
 
Tankar om månaden: Jag har läst jätte mycket denna månaden. Så himla bra gjort av mig. Dessutom har det jag läst överlag varit bra, plus att jag har läst mycket serie romaner. The Raven Boys var månadens höjdpungt, för nu har jag en jätte bra serie att läsa. Maj har ju också innehållt dom sista dagarna av prov och läxor vilket är skönt. Men jag började nästan gråta på lektionen när vår SO lärare sa att vi var en superbra klass och sedan bjöd han oss på glass. Jag börjar ju på gymnasium i höst, så det är hej då till alla som gäller, vilket är lite sorligt. Förövrig fick jag mitt livs första rec-ex vilket var super roligt. 
 
Tankar inför nästa månad: Läsa några Harry Potter böcker, Trails of Apollo, milk and honey som är en diktsamling och läsa Since You´ve Been Gone. Vill även slappa, skriva, sola och vara med kompisar. Njuta av mitt sommarlov liksom. Därför försöker jag inte pressa mig själv med någon TBR men det hade ju varit gött att läsa ut Pride and Prejudice
 
Böckerna jag har läst:
 
The Rose and the Dagger av Renée Ahdieh - 5/5 
How to be bad av E Lockhart mf - 2.5/5 
Lajka av Nick Adadzis - 4/5 
A Darker Shade of Magic av VE Schwab - 3.75/5 
Maus av Art Spiegelman - 4/5 
The Disreputabel History of Frankie Landau-Banks av E Lockhart - 4/5 
Saga, Vol 1 av Brian K Vaughan - 4/5 
Saga Vol 2 av Brian K Vaughan - 4/5 
Saga Vol 3 av Brian K Vaughan - 4/5 
För att kunna leva av Yeonmi Park - 3/5 
Saga Vol 4 av Brian K Vaughan - 4/5 
Saga Vol 5 av Brian K Vaughan - 4/5 
The Raven Boys av Maggie Stiefvater - 5/5 
Fjärilar på min hud av Rebecka Kvist - 4/5
The Unexpected Everything av morgan Matson - 5/5 
 

Fjärilar mot min hud av Rebecka Kvist

 
Hon griper tag i min haka och vänder upp mitt ansikte. Hennes ögon, ljusgröna lövverk under vårsol.
"Det är väl inte så att du är kär i mig?" Jag vet inte vad det betyder. Jag har aldrig varit det hon frågar om, så hur skulle jag kunna veta? Jag skakar på huvudet, och något går sönder.
 
Titel: Fjärilar mot min hud
Författare: Rebecka Kvist
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Magisk realism/Roman, Standalone, Svensk bok.
Handling: Liv har just lämnat gymnasietiden bakom sig. Nu kan hon äntligen börja leva ett självständigt liv. Men hur gör man? Figuren bakom spegelglaset säger, ”Du måste hända”. När Liv möter Lina blir allt levande, men fjärilen är fortfarande kvar i förändring. Liv är rädd för att leva, rädd för att ge sig av, för hon har lärt sig att den som går kommer inte tillbaka. Boken handlar om Liv, men också om han som försvann. Och om hon som kom.
Utgivningsår: 2016
Sidor: 139 sidor
Förlag: Vombat förlag
Omslag: Gaaahh jag har lite panik över detta omslaget. Jag tycker absolut inte det passar tonen på boken eller reflekterar historien. Det ser ut som boken handlar om en tolvårig som skriver dagbok. Men det är ju inte fult direkt.
Betyg: 3.5-4/5 (närmare 4 än 3.5)
 
Min engelskalärare tipsade mig om denna boken, eftersom han var god vän med författaren. Detta är jag mycker glad över. Denna boken var underlig, ledsam och ärlig. Den första halvan av boken var lite klychig och kändes ibland lite för mycket som en Håkan Hellström text, men inte bar på ett dåligt sätt. Den andra halvan av boken var därimot full av intressanta händelser, sammanträffanden, kärlek, pratande spegelbilder och fjärilar. Språket är en av bokens starkaste kort. Språket är rakt på, träffsäkert och underbart. Jag gillade också dom magiska inslagen i denna boken, dom gjorde allting mycket intressant. Dessutom utspelar sig denna boken i Växjö, där jag bor, vilket alltid är roligt. Feminism, kärlek och att hitta sig själv står för stora delar av denna boken, och sånt gillar jag ju. Varför den inte helt nådde upp till fyra stjärnor var pga att hela boken var lite mörk och sorlig och jag blir lite på ledset humör av sådant. Vet ine om det är tillräkligt bra andledning men det är så jag känner. Ett plus är att boken är kort, så till och med den mest upptagna kan hinna med att läsa den. 

The Raven Boys av Maggie Stiefvater

 
My words are unerring tools of destruction, and I’ve come unequipped with the ability to disarm them.
 
Titel: The Raven Boys 
Författare: Maggi Stiefvater
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: The Raven Cycle #1/4, Fantasy, ungdomsbok. Det finns en svensk översättning och den heter Kretsen.
Handling: Every year, Blue Sargent stands next to her clairvoyant mother as the soon-to-be dead walk past. Blue never sees them--until this year, when a boy emerges from the dark and speaks to her. His name is Gansey, a rich student at Aglionby, the local private school. Blue has a policy of staying away from Aglionby boys. Known as Raven Boys, they can only mean trouble. But Blue is drawn to Gansey, in a way she can't entirely explain. He is on a quest that has encompassed three other Raven Boys: Adam, the scholarship student who resents the privilege around him; Ronan, the fierce soul whose emotions range from anger to despair; and Noah, the taciturn watcher who notices many things but says very little. For as long as she can remember, Blue has been warned that she will cause her true love to die. She doesn't believe in true love, and never thought this would be a problem. But as her life becomes caught up in the strange and sinister world of the Raven Boys, she's not so sure anymore.
Utgivningsår: 2012
Sidor: 409 sidor
Omslag: Alltså har ni sett det inbundna amrekanska omslaget? Det är så mycket finare. Jag ska köpa hela serien i den formen. Jag gillar inte typsnittet, eller bokryggen på denna varitionen som jag visar på bilden. Tur att den bara är lånad på bibloteket.
Betyg: 5/5 
 
Denna boken var en riktig pärla. Jag fullkomligt älskade själva atmosfären i denna boken, helt knastig och magiskt. Blue kommer ifrån en familj full av "psychics" (i brist på svensk översettning) men hon är den enda som inte har ärvt denna övernaturliga förmåga. Blues familj är lite speciell kan man säga, men jag älskar det. Den påminner lite om familjen i The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender som jag också gillade väldigt väldigt mycket. Korppojkarna (eller ja, The Raven Boys) är en helt otrolig kompisgrupp och jag älskar Blue med dom. Noah, en av killarna, gillar jag mest. Han var bara så otroligt underbar. Det enda som är lite negativt med denna boken är att ibland vad det liiiite svårt att hänga med, både pga att engelska inte är mitt förstaspråk och pga av att historien är väldigt pang på. Man få nästan inte lära sig någonting genom "info dumpar" utan allting lärde man sig medan historien utecklades. Detta är såklart också ett stort plus, men ibland var det lite svårt att hänga med. I början blandade jag ihop killarnas namn till exempel. Historien var väldigt innehållsrik, och denna boken har mycket mer att erbjuda en det som står på baksidan av boken. Att Blue inte kunde kyssa någon var ingen stor del av historien, vilket jag tycket var bra. Språket var även vackert och jag längtar efter att läsa mer om denna fantastiska värden. 

För att kunna leva av Yeonmi Park

 
Titel: För att kunna leva 
Författare: Yeonmi Park
Serie/Standalone/Genre: Biograf, standalone. 
Handling: Yeonmi Park drömde inte om frihet när hon flydde från Nordkorea. Hon visste inte ens vad frihet innebar. Det enda hon visste var att hon flydde för livet, att om hon och hennes familj stannade kvar skulle de dö - av svält, eller sjukdom, eller till och med genom avrättning. Det här är berättelsen om Parks kamp för att överleva i en av världens mest brutala och slutna diktaturer. Vi får följa författaren från uppväxten i den nordkoreanska gränsstaden Hyesan till flykten till Sydkorea via Kinas undre värld av människosmugglare och trafficking; och hur hon sedan utvecklas till en ledande människorättsaktivist - innan hon ens fyllt 21. För att kunna leva är en stark, insiktsfull och angelägen inifrånskildring av en tillvaro som hittills mestadels har varit dold för omvärlden.
Utgivningsår: 2015
Sidor: 286 sidor
Omslag: Ärlig mot boken, och passande. 
Betyg: 3/4 (jätte svår att betygsätta eftersom det inte är en bok i syfte att underhålla och iochmed att den handlar om så mycket hemskt) 
 Eter jag skrev denna recentionen fick jag ett ex av denna boken ifrån Massolit Förlag, tack så jätte mycket!
 
Jag lånade denna boken på bibloteket och sedan bara låg den hemma hoss mig oläst. Sedan när det var dags att lämna tillbaka boken så kände jag ett behov av att läsa den. Så jag läste ut den på några dagar och tyckte det var en väldigt intressant och hemsk historia. Dom två första tredjedelarna av boken var jätte bra, intressanta och bra skrivet. Men den sista tredjedelen av boken tyckte jag var lite sämre, jag vet inte om det var att det blev för mycket hemskheter på en gång eller om boken helt enkelt tappade lite på slutet. Men detta är ju inget skönlitterärt verk, och ska inte bli bedömt på det sättet. Resan som Yeonmi gjorde var iallefall otroligt hemsk och det är helt sjukt att värden ska vara så här. Jag känner mig så himla hjälplös. Jag vill ju göra så mycket jag kan för att alla ska få det bättre med det känns bara som en droppe i ett stort svart hav. Men efter boken kände jag iallefall ett litet hopp om en bättre värd för mäniskor som mår dåligt. Jag måste också bara inflika att jag lärde mig mycket om Nordkorea. Jag viste inte att deras diktator styde med känslor, jag trodde han styrde med våld. Även intressant vad ord och uttryck kan göra för ens frihet och tankegång.

Sommartaggen 2016

Denna taggen hittade jag hos Elvira, men jag la till tre frågor i slutet. Jag är så pepp inför sommare. Jag har ungefär 16 dagar kvar i högstadiet nu, så snart kommer sommaren. Vad ska du göra i sommar? Vilka böcker vill du läsa? 
 
1. Vilka 5 böcker bara MÅSTE hinna läsas i sommar?
Jag har gjort en lista med böcker jag vill läsa i sommar. Men mest Since You've Been Gone av Morgan Matson, Frankenstein av Mary Shelley, The Hidden Oracle av Rick Riordan, milk and honey av Rupi Kaur och The Raven Boys av Maggie Stiefvater. Det känns som en bra blandning av böcker, en ungdomsbok, en klassik, två fantasy och en diktsamling. 

2. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?
Frankenstein av Mary Shelley och Tusen Strålande Solar av Khaled Hosseini. Men jag hoppas att jag har ska orka läsa dom. Pepp till framtida Anna.

3. Var är bästa stället att läsa i sommar?
Halva kroppen i solen, halva i skuggan, på en filt på gotland. Underbart.

4. Handen på hjärtat, var tror du att du faktiskt kommer att läsa någonstans?
På en soffa innomhus, trots att det är soligt ute.

5. Vilken bok tror du kommer bli sommarens bästa?
Since You've Been Gone eller Stanna av Flora Wiström. Kanske The Raven Boys också. Alltså jag hoppas att alla dom tre böckerna kommer vara fantastiska. Stanna kommer förvissovis ut i september så vet inte om den räknas.

6. Vilken bok borde ALLA läsa i sommar?
Himlen börjar här av Jandy Nelson som är en sommarhistoria om sorg, kärlek och musik. Dessutom någon bok av Sarah Dessern, för dom är så himla mysiga.

7. Strand eller hängmatta?
Måste nog säga strand. I en hängmatta är det så lätt att trilla. Fast det är ju mysigt att läsa i hängmatta också. Men på stranden kan man sola samtidigt vilket är stort plus.

8. Deckare eller roman?
Roman. Har typ läst 4 deckare i mitt liv. Men jag kanske lånar något av Anna Jansson av mommo när jag är på gotland. 

9. Favoritgenre?
Fantasy, Magisk realism och romaner. Jag kan inte bestämma mig.
 
10. Vad har du för planer i sommar? 
Jag ska till gotland, jobba på ett läger, åka till frankrike och vara i skärgården. Sola, bada, läsa, kanske skriva lite och ha roligt.
 
11. Vad är bäst att äta på sommaren? 
Sötpotatis, rotfrukter och färskpotatis i ugnen med havsalt, fetaost och timjan. Grillade grönsaker och halloumi. Frozen cheescake med hallonsås. Jordgubbar med grädde. Slultron på strå. Glass. Vattemelon. Gud vad hungrig jag blev nu. 
 
12. Är du badkruka eller hoppar du i direkt? 
Jag älskar att bada men hoppar inte i direkt direkt. Jag måste samla lite mod.

10. Tagga 3 andra!
Alla som vill göra får göra :)

Heir of Fire av Sarah J Maas - Oavslutad bok

 
Titel: Heir of Fire 
Författare: Sarah J Maas 
Serie/Standalone/Genre: Fantasy, Throne of Glas #3
Handling för den första boken: I ett land i avsaknad av magi, där kungen styr med järnhand, kallas en lönnmördare till ett slott. Hon reser dit, inte för att döda kungen utan för att vinna sin frihet. Om hon besegrar tjugotre motståndare i en tävling mördare, tjuvar och soldater blir hon frigiven från fängelset och kommer att få tjäna som kungens Mästare. Hennes namn är Celaena Sardothien. Kronprinsen kommer att utmana henne. Kaptenen för livgardet kommer att beskydda henne. Men något ondskefullt ruvar i glasslottet och det är där i syfte att döda. I takt med att den ena efter den andra av hennes motståndare dör förvandlas Celaenas kamp för frihet till en kamp för överlevnad, och till ett desperat försök att förgöra ondskan innan den utplånar hennes värld.
Utgivningsår: 2014
Sidor: 562 sidor
Omslag: Ja, känns som ett basic fantasy omslag. Calaena ser fet badass ut. 
Betyg: Jag läste inte ut denna boken. 
 
Dom två första böckerna i Throne of Glas serien gav jag 3/5 stjärnor på goodreads, men jag fick kämpa mig igenom dom. Den första boken i Throne of Glas kom precis ut på svenska och heter Glastronen. Glastronen tyckte jag var ändå ganska bra. Jag kommer inte riktigt spoila serien men jag måste bara få prata lite om Heir of Fire. Första grejen: Jag läste inte ut denna boken. Japp, jag sa det. Förlåt. Jag vet att denna boken serien är super hypad i bokvärden, men det är inte för mig. Jag tycker bara allting faller helt platt. Karaktärerna känns bara som klychor och är så förutsägbara. Värden är ganska intressant men det räckte inte för att få mig att fortsätta läsa. Jag tycker språket är helt okej, men det känns bara så typisk för fantasy. Hela boken känns bara så himla typisk för sin genre och känns förutsägbar. Jag ville ju så gärna gilla denna serien, men jag tycker inte den är värd min tid. Jag har så mycket mer grejer att läsa än böcker jag inte riktigt gillar. Dessutom måste jag bara nämna romansen i Heir of Fire. Herre gud, inte en hälsosam relation. Men jag vet att det finns många som gillar romansen i Heir of Fire, men det gjorde inte jag. Våld och relationer hör inte ihop. 

2 serieromaner - MAUS och Lajka

 
Titel: Maus 
Författare: Art Spiegelman
Serie/Standalone/Genre: Serieroman, 
Handling: Handlingen kretsar kring författarens far, Vladek Spiegelman, och om hur denne överlevde Förintelsen. Maus är tecknad med djur, där bland annat judarna är möss, tyskarna katter och polackerna grisar. Boken pendlar mellan "nutid" där man får se samtal mellan Art och hans far och deras vardag och Förintelsen.
Utgivningsår: 1986
Sidor: 296 sidor
Omslag: Stark, och det syns vad boken handlar om. 
Betyg: 4/5
 
Det känns jätte konstigt att recensera och betygsätta denna boken eftersom det ändå är en verklig berättelse något av det fruktasvärda som någonsin har hänt. Så förlåt om dettaa jag skriver blir skevt, men vill ändå dela med mig av mina tankar. Berättarstilen var väldigt gripande och hur berättlsen skiftade mellan "nutid" och Förtidelsen var verkligen smart. Dessutom gillar jag att det är en serie roman, den känns lite mer lättillgänglig då. Det kan vara svårt att ta in Förintelsen och WWII när man bara pratar om det i skolan men jag tycker att denna boken visade att det var enskilda männiksor som dog, inte bara siffror. Tycker att man på gymnasiet eller i nian ska läsa denna boken i skolan. Tror det ska öppna ögonen för många. Kan verkligen rekomendera denna boken. 
 
 
Titel: Lajka
Författare: Nick Abadzis
Serie/Standalone/Genre: 
Handling: Laika was the abandoned puppy destined to become Earth's first space traveler. This is her journey. Nick Abadzis masterfully blends fiction and fact in the intertwined stories of three compelling lives. Along with Laika, there is Korolev, once a political prisoner, now a driven engineer at the top of the Soviet space program, and Yelena, the lab technician responsible for Laika's health and life. This intense triangle is rendered with the pitch-perfect emotionality of classics like Because of Winn Dixie, Shiloh, and Old Yeller.
Sidor: 208 sidor
Omslag: Gulligt, jag gillar den blåa färgen och såklart hunden!
Betyg: 4/5 
 
Om du är intresserad över att tvivla på vetenskapen så kan du absolut läsa denna boken. Den är superfin och sorglig. Lite mycket namn och fakta ibland, men annars var det en jätte trevlig bok. Särskilt bilderna var väldigt vackra och jag gillar att läsa om historia. Jag har alltid varit väldigt intresserad om historien om Lajka, och jag tyckte det kändes "kul" (i brist på bättre ord) att läsa om henne för att lära sig mera. 
 
Detta blev två väldigt korta recensioner, men ibland kan det vara skönt att göra två sådanna också. Hoppas ni blev intresserad av att läsa någon. Om ni har några tips på bra serie romaner så kan ni hojta till i kommentar. 

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

 
 
Titel: The Disreputable History of Frankie Landau-Banks (Den ökända historien om Frankie Landau-Banks)
Författare:  E Lockhart
Serie/Standalone/Genre: Standalone, ungdomsbok 
Handling: Frankie Landau-Banks at age 14: Debate Club. Her father’s “bunny rabbit.” A mildly geeky girl attending a highly competitive boarding school. Frankie Landau-Banks at age 15: A knockout figure. A sharp tongue. A chip on her shoulder. And a gorgeous new senior boyfriend: the supremely goofy, word-obsessed Matthew Livingston. Frankie Laundau-Banks, no longer the kind of girl to take “no” for an answer. Especially when “no” means she’s excluded from her boyfriend’s all-male secret society. Not when her ex boyfriend shows up in the strangest of places. Not when she knows she’s smarter than any of them. When she knows Matthew’s lying to her. And when there are so many, many pranks to be done.

Frankie Landau-Banks, at age 16:
Possibly a criminal mastermind. This is the story of how she got that way.
Sidor: 345 sidor 
Omslag: Nja, gillar verkligen inte färgskalan. Tycker boken liksom ser ut som om man ha råkat spilla en kopp te över den. Gillar dock typsnittet. Det svenska omslaget är för en gång skull mycket finare. Googla om ni vill se det. 
Betyg: 4/5 
 
gUD VAD JAG GILLADE DENNA BOKEN. Den var supersmart, rolig och beråendeframkallande (jag läste ut den innom ett dygn). Frankie var en brilljant karaktär, trotts att hon var lite creepy (på ett bra sätt) ibland. Hon är självständig och behöver igen annan. Jag hade dock velat se lite mer utvecklig av Frankie och hennes rummskamrat vänskap. Särsilt i en feministisk bok tycker jag det är viktigt att hylla kvinliga vänskapsrelationer. Handligen var bra men känns som ett verktyg för att öppnar upp samtal kring normer, feminism och annat skoj. Vilket inte är något fel med det, men jag hade velat ha liiite mer av boken på just den aspekten. Jag rekomenderar verkligen denna boken till alla mellan 12-17 år (men såklart kan man även läsa den om man är äldre! böcker har ingen åldersgräns!) som vill bli lite mer insatta kring feminism eller som behöver en självförtrående boost, för när jag läste denna boken kände jag bara preach it girl

Sommar läsning TBR

Om 26 dagar så får jag sommar lov! Och om typ två veckor är det juni (=sommar) så därför tänkte jag att det är passande att jag berättar vad jag tänker läsa i sommar. Vet inte om jag kommer läsa allt detta, en del titlar kanske byts ut men just nu är det detta jag vill läsa i sommar. Har du något bra sommar bok tips?
 • Harry Potter böckerna 1-7 av JK Rowling - I förberedelse för Cursed Child och Beast ska jag läsa om alla böcker. Är fett pepp på detta, ska snart beställa mina alldeles egna inbundna Harry Potter böcker på engelska hihi.
 • Harry Potter and the Cursed Child av JK Rowling - Behöver jag ens förklara?
 • Trails of Apollo av Rick Riordan - Det är ju ganska dåligt att jag inte har läst denna boken eftersom jag vILL LÄSA DEN SÅ MYCKET. Men jag väntar tills den kommer ut i pocket. Tyvärr. Den handlar om guden Apollo som blir mäniska. 
 • Saga serien av Brian K. Vaughan och Fiona Staples - Har lånat hem hela denna serien nu ifrån bibloteket så det är bara att börja läsa. Saga är typ Romio och Julliet i framtiden, fast med spioner och monster. Ja, jag vet, det är så coolt.
 • milk and honey av Rupi Kaur - Diktsamling som verkar så underbart fin. Har läst några andra dikter av författaren och dom har varit fantastiska. Vill också påpeka att titlen på boken fantiskt stavas med små bokstäver och att det inte är jag som har gjort fel. 
 • Allt som blir kvar av Sandra Beijer - Denna boken kommer inte ut förenns i september, men jag tar med den på listan iallefall. Handlar om kärlek och författaren är underbara Sandra Beijer. 
 • Stanna av Flora Wiström - Återigen en bok som kommer ut i september, jag jag kommer läsa den så fort en kommer ut så det gör inget. Handlra också om kärlek och fina konstsnubbar. 
 • The Raven Boys av Maggie Stiefvater - Ända sedan den sista boken i denna serien kom ut så har jag varit så peppad på att läsa dem böckerna. Handlar om en magisk skatt, förbanelser och intenatskolekillar. 
 • Bodil Malmsten Samlade dikter - Önskar mig denna i födelsedagspresent av farmor, så jag hoppas att jag får den i somar så jag kan läsa den. 
 • Det är så logiskt alla fattar utom du (aka valfri bok av Lisa Bjärbo) - Denna boken utspelar sig på samma gymnasieskola som jag ska börja på nu till hösten. Därför tänkte jag att jag skulle få lite inblick i skolan genom försiktig stakning. Vilken plan jag har. 
 • Everything, Everything av Nicola Yoon - Handlar om en tjej som är allergisk mot bokstavlit talat allt. Och sedan är det lite kärleet och anant roligt. 
 • The Squar Root of Summer av Harriet Reuter Hapgood - En så länge har alla recensioner på goodreads innehållt ordet "confusing". Då måste jag såklart läsa denna boken. Handlar om en tjej som har förlorat sin morfar och så är det någon form av resande i tiden. 
 • Frankenstein av Mary Shelley - Köpte den på bokrean inte ok att jag inte har läst den än. 
 • Wuthering Heights av Emily Bronte - Samma här. Köpt på bokrean men inte läst. Skärpning Anna. 
 • Since You've Been Gone av Morgan Matson - Verkar som den perfekta sommar boken. En bucketlist och vänskap handlar den om. 
 • Tusen Strålande Solar av Khaled Hosseini - Jag har haft denna boken hemma jätte länge och det hade varit nice att läsa den. Men ja, om jag inte gör det kommer jag inte direkt gråta.

A Darker Shade of Magic av VE Schwab

 
I'd rather die on an adventure than live standing still.
 
Titel: A Darker Shade of Magic
Författare: VE Schwab
Serie/Standalone/Genre: Fantasy 
Handling: Kell is one of the last Antari, a rare magician who can travel between parallel worlds: hopping from Grey London — dirty, boring, lacking magic, and ruled by mad King George — to Red London — where life and magic are revered, and the Maresh Dynasty presides over a flourishing empire — to White London — ruled by whoever has murdered their way to the throne, where people fight to control magic, and the magic fights back — and back, but never Black London, because traveling to Black London is forbidden and no one speaks of it now. Officially, Kell is the personal ambassador and adopted Prince of Red London, carrying the monthly correspondences between the royals of each London. Unofficially, Kell smuggles for those willing to pay for even a glimpse of a world they’ll never see, and it is this dangerous hobby that sets him up for accidental treason. Fleeing into Grey London, Kell runs afoul of Delilah Bard, a cut-purse with lofty aspirations. She robs him, saves him from a dangerous enemy, then forces him to take her with him for her proper adventure. But perilous magic is afoot, and treachery lurks at every turn. To save both his London and the others, Kell and Lila will first need to stay alive — a feat trickier than they hoped. 
Utgivningsår: 2015
Sidor: 400 sidor 
Omslag: Jag gillar detta omslaget, särskilt typsnitet. Det är stilrent och snyggt, men kanske inte wow. 
Betyg: 3.75/4
 
Jag gillade denna boken jätte mycket. Den var lite seg i början men dom sista 200 sidorna var riktigt bra. Det kändes som om denna boken var en uppbyggnadsbok inför resten av serien, så inte jätte mycket hände. Fantasy elementen var intressanta och jag tyckte att Schwab förklarade dom parallella universumen bra, man förståd ändå hur det kunde fungera. Men ibland det blev nästan lite övertydligt, karaktärerna förklarade hela tiden att det fanns ett grått London, ett rött, ett vitt och ett svart. Som om man skulle glömma det? Jag gillade karaktären Lila jättemycket, hon var roligt och cool. Dessutom tyckte jag hon kändes som en avslappnad karaktär, hon var liksom inte framtvingad. Kell därimot tyckte jag var en lite tråkig karaktär, han var så förutsägbar hela tiden och han känndes lite ensidig. Men jag stöde mig inte jätte mycket på honom, utan jag önskar bara att jag hade brytt mig lite mer om honom. Hoppas han utvecklas i de andra böckerna. Rhy, prinsen var helt underbar och jag hoppas verkligen vi får se mer av honom i dom resterande två böckerna. 
 

How to be bad av E. Lockhart mm

 
“You think Tide is better, or All?'
'Which has a prettier box?' I ask.
'I don't want a pretty box. I want a dude box.'
Uh-huh,' I deadpan. 'You want a dude box of laundry detergent.'
'Yes, I do.'
'Good luck with that.”
 
Titel: How to be bad
Författare: E. Lockhart, Sarah Mlynowski, Lauren Myracle
Serie/Standalone/Genre: Ungdomsroman 
Handling: Vicks is the wild child whose boyfriend has gone suspiciously quiet since he left for college; Mel is the newcomer desperate to be liked; and Jesse will do anything to avoid a life-altering secret. Each one has her own reason for wanting to get the heck out of their nowheresville town, even just for the weekend. So they climb into Jesse's mom's "borrowed" station wagon and head south. Hearts will be broken, friendships will be tested, and a ridiculously hot stranger could change the course of everything.
Utgivningsår: 2008
Sidor: 336 sidor
Omslag: Gillar sommarkänslan! 
Betyg: 2.5/5
 
Okey, let gets this straight. Jag tyckte inte denna boken var dålig, men den var liksom inget specielt. Jag läste ut den en eftermiddag när vi inte hade något internet hemma, och den var ok. Jag fnissade lite och jag tyckte om en del grejer. Jag gillade den söta killen, Disney world och road tripen. Några scener var jätte bra, men en del blev för hastiga. Jag hade gärna sett en längre road trip och inte bara en resa på två dagar, kanske fyra dagar? Jag störde mig på en av karaktärerna, Jesse ganska mycket. Hon var elak och ganska dum. Hon gick dessutom runt och citerade biblen och använde den för att hacka på andra mäniskor, inte okej. Men det blev bättre i slutet. Slutet var också lite för hastigt och lämnade många grejer lite för oupplösta. Om du letar efter en djup roman men underbart språk som du kan diskutera med dina kulturvänner kanske denna boken inte är för dig, men om du leter efter något lätt att läsa på stranden i sommar kan jag rekomendera denna boken. 

Fina och fula bokomslag omslag

Veckans jerka ifrån Annika handlar om bokomslag. Nämligen: Kan du berätta om en bok som har ett riktigt fint/fult omslag? Eller varför inte en av varje? Det kan jag absolut göra! Bokomslag är ett av mina favorit ämnen att prata om. Jag gillar fina böcker. 
 
Först kan jag säga grejer som jag generelt ogillar på bokomslag:
 • Ansikten, tex Vampire Academy gamla omslag. Jätte fula.
 • När böcker i serier inte matchar! 
 • När titlen inte framgår 
 • Foton som bakrunder, tänk dom flesta deckarna.
Vad jag generelt gillar på bokomslag: 
 • När titlen får ta mycket plats 
 • Mönster, stilrena detaljer
 • Illustrationer 
 • Kopplingar till boken 
 
En av dom finaste bokomslagen tycker jag är Uprooted av Naomi Novik är. Jag gillar färkompinationen guld/vit/blått/grönt och tycker guld detaljerna är genialiska. 
 
 
Jag älskar även bokomslaget på The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender. Blå är min favoritfärg och fjärdren är underbar.

 
Jag tycker omslaget på The Sword of Summer är också riktigt snyggt. Älskar älskar älskar färgerna och trädet. Så himla fint. 
 
 
Den Jane Eyre boken jag äger har också ett jätte fint omslag. Stilrent och snyggt. 
 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Hjärta av Jazz är en av mina favorit böcker. Men jag tycker boken är ganska ful. Det är inte så att den är förfärlig, men jag hade velat ha finare omslag. Jag tycker ryggen på boken också är jätte ful, typ rött tyg och nått annat skit? Vadfan. Om man hade gjort en finare rygg, kanske skippat bilden på paret som dansar och skippat etiketen med titlen och istället haft ett omslag där titlen fick stå i centrum. Jag tänker blå bakrund med vita sjärnor och noter som flyger omkring, och sedan titlen i stor vit text. Jag borde jobba på ett förlag. 
 
 
Här under har vi ett exempel på samma bok men två olika omslag. Som vi ser är det ena jätte töntigt med någon blå mask och fult typsnitt (USA cover) , och det andra coolt, intressant och har ett fint typsnitt (UK cover). Det är sorgligt, för om man vill köpa det fina omslaget så får man betala typ 100 spänn mer mEN DET ÄR TUSEN GÅNGER FINARE. Jag är lite besviken att den svenska översättningen av Daughter of Smoke and Bone har USA omslaget. Inte ok. 
 
 
 
 

The Rose and the Dagger av Renee Ahdieh

 
 
 
Titel: The Rose and the Dagger 
Författare: Renee Ahdieh
Serie/Standalone/Genre: The Wrath and the Dawn #2, fantasy 
Handling: I am surrounded on all sides by a desert. A guest, in a prison of sand and sun. My family is here. And I do not know whom I can trust.
In a land on the brink of war, Shahrzad has been torn from the love of her husband Khalid, the Caliph of Khorasan. She once believed him a monster, but his secrets revealed a man tormented by guilt and a powerful curse—one that might keep them apart forever. Reunited with her family, who have taken refuge with enemies of Khalid, and Tariq, her childhood sweetheart, she should be happy. But Tariq now commands forces set on destroying Khalid's empire. Shahrzad is almost a prisoner caught between loyalties to people she loves. But she refuses to be a pawn and devises a plan. While her father, Jahandar, continues to play with magical forces he doesn't yet understand, Shahrzad tries to uncover powers that may lie dormant within her. With the help of a tattered old carpet and a tempestuous but sage young man, Shahrzad will attempt to break the curse and reunite with her one true love.
Utgivningsår: 2016 
Sidor: 416 sidor 
Omslag: Jag älskar den ljusblå färgen och tycker det är ett unikt och fint omslag. Men jag har lite problem med att det liksom er en bild bakom omslaget eller vad man säger, det blir ingen symetri. 
Betyg: 5/5
 
The Wrath and the Dawn var en av mina favoritböcker 2015. Den var helt fantastiskt. Därför förväntade jag mig att The Rose and the Dagger skulle vara lika underbar, och det var den. Boken var mer magisk, hade mer äventyrselement och var liksom mer epic än The Wrath and the Dawn. Och jag tyckte om det. I den första boken var det mer fokus på kärlek, och trots att vi fick se några otroligt fina scener i denna boken också var det inte prio ett. Vi blev introducerade till några nya karaktärer, jag tyckte särskilt om Irsa och Khalid nya kapitel. Irsa var en speciell karaktär som tilläts vara mindre badass och mer känslig. Jag tycker att det behövs mer variation bland dom kvinnliga karaktärerna inom ungdomslitteratur, och Irsa var en friskt tillskott. Shahrzad är också en underbar karaktär och hon är så kaxig och cool. Jag hade dock velat att hon skulle använd sina krafter lite mer i boken.
 
Språket i denna boken är hänsynslöst vackert och hela boken känns så himla egenomtänkt och klok. Jag tycker dock att slutet var lite för snabbt. Jag hade gärn velat ha en längre epiolog. Jag älskade de feministiska inläggen och hur många olika kvinliga karaktärer det finns i denna boken. Jag grät säkert 10 gånger och ja, det var en underbar bok. 

England Bilder

Här spelades en Harry Potter scen in!!!!
Nördig butik där jag köpte en bok. 
Cool jacka 
Jätte cool och konstig butik med magi böcker och massor med annat. 
Vi såg The Fantom of the Oprea och det var mycket trevlig. Lite läskigt men annars roligt.
Här inne satt Tolkien och CS Lewis och några andra gubbar och diskuterade livet och åt mat.
Jag åt också mat där inne, den ganska god vegobörgare med pommes. 
Det var fint med ljuslingr och sånt. 
När vi gick vilse i Oxford kom vi hit. Tydligen hade vi missat något. 
Hade ju varit trevligt att bo på Logic Lane. 
Blommor blommade lite överallt och det tyckte jag var helt fantastiskt, för hemma i sverige snöade det. 
Det såg ut som om Monet hade målat landskapet 
 
Bilder ifrån min resa till England. Vi bodde i Oxford och hängde mest där, men en dag var vi i London. Mycket rolig resa, men eftersom jag åkte som konfa ledare var det också intensivt. 

Månadsöversikt April 2016

 
Böcker på svenska: 1
Böcker på engelska: 6
Totalt antal böcker: 7
Antal köpta böcker: 8 st tror jag hihi.
Antal sidor: 1918 sidor 
 
Tankar om månaden: Denna månaden har jag läst mycket dikter iochmed min "Poetry Month". Läste en dikt samling, Wild av Ben Okri som jag gillade. Månadens bästa bok var definitit The Strange Beautiful Sorrows of Ava Lavender, den boken var bara så otrolig. Jag var i England och hade det bra så det förbättrade månaden. 
 
Tankar inför nästa månad: Jag ska läsa ut The Rose anf the Daggar, har läst drygt 100 sidor och älskar den redan. Jag ska också bestämma om jag ska kämpa mig igenom dom sista 200 sidorna av Heir of Fire eller om jag helt ska sluta läsa den. Jag har lånat hem ganska många serieromaner som jag vill läsa, hela Saga-serien förutom den första delen (jag måste vänta på den ifrån bibloteket) och Lajka. Jag har också bestämt mig för att vänta med att läsa Trails of Apollo av Rick Riordan tills den kommer ut som pocket, eftersom den bokserien kommer bli lång och jag måste tänka långsiktigt liksom. Det känns lite tungt att inte läsa den direkt men det blir bäst så. 
 
Böckerna jag har läst:
Simon vs the Homo Sapiens Agenda av Becky Albertalli - 4/5
Why We Broke Up av Daniel Handler - 4/5
The Strange Beautiful Sorrows of Ava Lavender av Leslye Walton - 5/5
Wild av Ben Okri - 4/5 (jätte svårt att betygsätta diktsamlingar)
The Love That Splits The World av Emily Henry - 4/5 (läsupplevelsen!)
Letter to My Daughter av Maya Angelou - 3/5 
Den glömda rosenträdgården av Marita Conlon-McKenna - 3/5 
 
Text visas om bilden är trasig
hej och välkommen till mitt hörn av internet. jag heter anna och bor i en stad i mitten av småland. jag läser, dricker te, gråter ganska mkt, skrattar ganska mkt, irriterar mina syskon, skriver, går i skolan och funderar över framtiden. har denna bloggen mest som ett virtuellt anteckningsblock. ha det bra stay safe be cool m8s