så långt vi kan följas av susanna martelin

 
 
"Sluta!" ropar mörka Emma, men killarna beter sig som att de inte hörde henne. De bara skrattar och försöker tafsa på henne igen. Viktor får tag i hennes kofta, sliter i den. 
"Lägg av!" vrålar jag. 
Jag ryter på instinkt. Det är samma starka basröst som jag har i stallet när jag tillrättarvisar bråkiga hästar. Hela korridoren tystnar. Allas uppmärksamhet vänds mot mig. 
 
Titel: Så långt vi kan följas 
Författare: Susanna Martelin
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Standalone, roman. 
Handling: Alexandra och Krzysztof, träffas första gången när de är fjorton år och de blir bästa vänner. Med tiden djupnar deras relation och de känner sig mer som syster och bror än "bara" vänner.
När Alex just flyttat ihop med pojkvännen Rick händer det otänkbara och hennes tillvaro går i bitar.
Så långt vi kan följas är en stark berättelse om vänskap, kärlek och vad som händer när döden kommer emellan.
Utgivningsår: 2017
Sidor: 237 sidor
Förlag: Alfabeta (tack för recexet <33)
Omslag: nja, känns som det gör boken lite töntigare än vad den är. 
Betyg: 4 stjärnor (men kanske igentligen 3.5) 
 

Jag är väldigt kluven kring denna bok. O andra sidan gillade jag vissa stycken super mycket, särskilt om Alex och Ks vänskap. ÄLSKAR att de bara fick vara vänner, att det aldrig fanns några romantiska känslor mellan dom. Det var skönt att läsa om en sådan vänskap mellan en kille och en tjej, och tyvärr finns det ganska få av liknande relationen i litteraturen. Tyckte tillbakablickarna var fina, och bra ihopkopplade med "nuet" i boken. Men vissa stycken kändes ganska tråkiga och tillförde inte så mycket. Alex pojkvän tyckte jag om i början, men tyckte han föll platt på slutet. Han utvecklades inte, och det kändes som om han bara fanns där för att föra historien vidare. Hade nog gillat boken bättre om han inte fanns med överhuvudtaget faktiskt.

 

Grät dock ganska mycket när jag läste, för historien är lika fin som den är sorlig. Tycker Martelin har överfört känslor till papper på ett så himla bra sätt. Älskade styckena med hästar, och som (ex)hästtjej kände man verkligen igen sig. Denna bok är som en ungdomsbok fast för vuxna, och det ser jag i det stora hela som en väldigt bra grej. Den går lätt och snabbt att läsa, trotts att den handlar om sjukt svåra ämnen. 

böcker jag vill läsa nu

Bildresultat för always and forever lara jeanBildresultat för norrtullsliganBildresultat för The Sun Is Also a StarRelaterad bildBildresultat för blue lily lily blueRelaterad bildBildresultat för strange the dreamer by laini taylorBildresultat för his dark materials
 
åtta stycken böcker som jag vill läsa nu. alla har även sjukt snygga omslag (samband?). klickade hem blue lily lily blue och the raven king för några dagar sedan, så kommer kunna läsa dom snart. alltså är så taggad på att ha hela serien hemma, den kommer få en hedersplats på min bokhylla. 
 
hoppas ni alla har en bra dag! 

vända hem av yaa gyasi

 
You cannot stick a knife in a goat and then say, "now I will remove my knife slowly - so let things be easy and clean; let there be no mess." There will always be blood.
 
Titel: Homegoing
Författare: Yaa Gyasi
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Standalone, Historiskroman, ja: Vända hem heter den på svenska. 
Handling: Från adlibris: Yaa Gyasi skildrar med sin imponerande debutroman slavhandelns konsekvenser under flera generationer, från 1700-talet ända fram till idag. Frågan som ställs är om människans jakt på identitet och hemfärd också kan bli hennes väg till försoning. Vända hem inleds med två unga systrar ovetande om varandras existens. Effia har av sin framgångsrika stam gifts bort med den engelske guvernören. Esi sitter fängslad i väntan på att säljas som slav, trots en privilegierad uppväxt. Nu befinner de sig både nära och långt ifrån varandra: en bland härskarna och en i de grymma fängelsehålorna.
Utgivningsår: 2016 
Sidor: 305 sidor
Förlag: Alfred A. Knopf (den svenskaeditionen av Norstedts) 
Omslag: Tycker det är jättesnyggt, särskilt färgskalan. 
Betyg: 5/5 
 
En riktigt riktigt stark och superviktig bok. Underbart skriven och även om den täcker 250 år av historien så känns boken aldrig långsamt eller rörigt. Varje kapitel följde en karaktär, så historien flöt på väldigt snabbt. Superbra med ett släkt-träd i början av boken, där tittade jag några gånger för att förstå. Jag tyckte att slutet var lite unsatisfying, hade gärna velat ha lite mer avslut och att huvudkaraktärerna hade förstått att de var släkt. Men överlag var boken jättebra, och hemsk. Boken handlar ju om slaveri, droger och misshandel, så såklart är det hemskt att läsa om. Det är inte en bok som får en att känna sig varm inombords, men den får en att tänka. Och det är ju nästan viktigare. Tycker verkligen att alla ska läsa denna lektionen, särsilt eftersom man nästan inte tar upp någonting om Afrikas historia i den svenska skolan (därimot pratar man om andra värdskriget typ fyra gånger??). 
 

heatless av marissa meyer

 
''These things do not happen in dreams, dear girl,' he said, vanishing up to his neck.'They happen only in nightmares.''  His head spiralled and he was gone.
 
Titel: Heartless
Författare: Marissa Meyer
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Standalone, fantasy, ingen svensk översättning ännu. 
Handling: Long before Alice fell down the rabbit hole...
And before the roses were painted red...
The Queen of Hearts was just a girl, in love for the first time.
Utgivningsår: 2016 (denna editionen 2017)
Sidor: 455 sidor
Förlag: Macmillan Children's Books 
Omslag: åhhh så fint! älskar texten och blommorna. 
Betyg: 5/5
 
Denna boken var allt jag kunde drömma om. Jag älskar Alice i Underlandet, jag älskar Marissa Meyer och jag älskar omöjliga kärlekshistorier. Denna boken har allt. Jag viste ju hur boken skulle sluta, men jag kunde inte hjälpa att hoppas på Cath (huvudkaraktären) och Jest (kärleksintresse). Jag tycker boken respekterar orginal historien utan att kopiera den. Heartless är sin egen grej, men alla som älskar Alice i Underlandet tror jag kommer känna igen sig i världen. Det finns mycket ordvitsar och referenser till Lewis Carrolls orginal berättelse. Även referenser till Edgar Allan Poe vilket känns kul.
 
Boken är magisk, knäpp, vacker, kall, tragisk och underbar. Jag tycker Caths övergång från "söt huvudkaraktär" till " elaka antagonisten" är perfekt. I början fanns hintar och sedan i slutet baam. Jag älskade de sista sidorna extra mycket. Historien flyter fram långsamt utan att vara tråkig, vilket jag uppskattade mycket. Allting kändes genomtänkt och orden var noggrant utvalda. 

poddarna jag följer

 
välkommen till det stora podd inlägget. eller, stora och stora, jag följer 6 stycken poddar. men här är dom listade iallefall. 
 
dilan och moa - två sjukt roliga tjejer snackar om allting typ. men mest om tv serier, ångest och hur dåligt samhället är. skrattar alltig högt minst två gånger när jag lyssnar på dom.
 
flora & frida - alltid smarta samtal och roliga historier. båda är ärliga och det känns lite som att sitta tre kompisar och prata över en fika. 
 
p3 dokumentär - favoritavsnitt: avsnitten "den dödsdömda polarexpeditionen", "myten om mördommshinnan", "grupp 8" och "flyktingbåtarna till gotland på 1990-talet". känner mig alltid så smart efter jag har lyssnat på p3 och älskar hur välgjorda och viktiga alla avsnitt är. jag lyssnar aldrig på avsnitten som handlar om mord, det tycker jag är för läskigt. 
 
alla våra ligg - rolig podd om två tjejer som bjuder in sina ex (veckans återvinning kallase det i podden) och pratar om förhållanden och sex. lite som att följa en tv serie med mycket drama. 
 
psyket - man för följa emmy rasper när hon intervjuar olika kända människor om ångest, kroppsfixering och om hur de mår. 
 
the memory palace - en kille med behaglig röst som läser coola historier. alla avsnitt är typ tio minuter långa, och man blir väldigt insperarad av dom. vet inte om alla är sanna, men det känns som det. gillar avsnitten "the pirate queen", "400,000 stars", "i have not yet begun to rot" och "the world within the world". fokus på att komma ihåg personer och händelser som glömts bort vad jag har förstått. 
 

påsken för tre år sedan

 
 
fyra bilder från 2014! då gick jag i sjuan och kunde inte så mycket om någonting, fast det kan jag väl inte nu häller för att vara riktigt ärlig. min påsk 2017 kommer se nästan exakt lika dan ut, ska nämligen till farmor och farfar även i år och måla ägg. 
 
hoppas ni alla har det riktigt bra! glöm ej att njuta av solen (om det blir någon). 
 
 

everything, everything by nicola yoon

 
There’s a Japanese phrase that I like: koi no yokan. It doesn’t mean love at first sight. It’s closer to love at second sight. It’s the feeling when you meet someone that you’re going to fall in love with them. Maybe you don’t love them right away, but it’s inevitable that you will.
 
Titel: Everything, Everything 
Författare: Nicola Yoon
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Kärleks-ungdoms-roman. Standalone. Heter Ingenting och allting på svenska. 
Handling: Maddy lider av en extremt ovanlig sjukdom som i princip innebär att hon är allergisk mot världen. På sjutton år har hon aldrig varit utanför huset. Hon fördriver sina dagar med att plugga på distans, umgås med sin mamma och sköterskan Carla och läser mängder av böcker. Så en dag flyttar den jämnårige Olly in i huset bredvid – svartklädd, graciös som en katt och med ögon blåa som Atlanten. Fascinerade betraktar de varandra från varsitt fönster. Men när de börjar chatta och lär känna varandra på riktigt inser Maddy att hon måste få träffa honom, vilka riskerna än är. För vad är egentligen livet värt om man aldrig får veta hur det är att älska någon på riktigt?
Vi kanske inte kan förutsäga framtiden, men vissa saker går ändå att förutspå. Som att jag kommer att bli kär i Olly. Och att det kommer att sluta i katastrof.
 
Utgivningsår: 2015
Sidor: 310 sidor 
Förlag: Delacorte Books for Young Readers
Omslag: i very much approve, älskar färgerna och hur enkelt det är. 
Betyg: 5/5 
 
Allt jag vill ha från en bok!
 1. En fin och sorlig kärlekshistoria, check
 2. Familjerelationer tar mycket plats check
 3. Får en att se livet lite annulunda <33 check
Tycker verkligen denna är en boken borde vara med på allas läslista. Den är kort, kul, sorlig och bara underbar. Jag gillade hur den var skriven, känns lite som om man tänker på samma sätt som denna boken är uppbyggd. Det kanske bara är jag som tycker så. Det är små teckningar, lappar, chattkonversationer mm. Det bidrar verkligen till historien. Maddy är också en så himla fin karaktär, hon försöker alltid göra det rätta även om det blir fel ibland. Jag önskar att Olly kanske hade fått ta lite mer plats, men förstår också att fokuset ligger på Maddy och hennes historia. 
 
Lite längre ner kommer en spoiler! Varning spoiler 
 
 
 
 
 
 
 
Spoiler, läs EJ om du inte har läst boken: 

Jag älskar hur hela historien är en ny variation av snövit. I början säger Maddy till Olly att i originalberättelsen är det Snövits mamma som stänger in henne för hon inte vill att hon dela med sig av sin skönhet till värden. Lite som i boken alltså. Tyckte det bara var så himla fint tillägg.

 

ashley och hilary banks + en lista

Relaterad bildBildresultat för ashley banksRelaterad bildRelaterad bildBildresultat för hilary banksBildresultat för ashley banksBildresultat för hilary banks outfitBildresultat för hilary banks outfitBildresultat för ashley banks outfitBildresultat för hilary banks outfitRelaterad bildRelaterad bildBildresultat för ashley banks outfitRelaterad bildRelaterad bild
 
ett till outfit inlägg. gillar the fresh prince of bel air väldigt mycket, trots att den som andra 90 tals serie inte är helt pk alla gånger. fina outfits och bra introlåt har den iallefall! skrattade också mycket när jag ser på den, will smith är väldigt rolig. 
 
jag fick sommarjobbet på bibloteket!! så kul, ska läsa sagor och plocka med böcker tre hela veckor. tror det komemr bli superkul. min kompis (jag hoppades att vi skulle jobba samtidigt) fick en annan tid en jag :( tråkigt. men hoppas den är lite annat roligt folk som jag kan hänga med där. 
 
en lista: 
 • jag läser just nu heartless av marisa meyer (har hållit på med den super duper länge, men tycker den är bra) 
 • det är nästan storm ute, det blåser väldigt mycket så att det susar i huset. 
 • jag har köpt ett nytt skrivbord som är massivt och fint, där ska jag skriva en bok någon dag 
 • var och fikade med min lillasyster igår och det var mysigt. vi köpte krukor och planterade växter också. 
 • min franska lärare sa såhär idag "man måste uppleva många hjärtesorger innan man hittar den man vill älska hela livet" <33 hon spelade också upp en låt som hon hade lyssnat på när hon bodde i frankrike och var förälskad. jag gillar henne så mycket. 
 • snart är det påsklov och då ska jag fira in våren med farmor och farfar. titta på sädesälor och läsa. 
 
 
 

2017 mars

Visar 2017-03-24 08.03.15 1.jpgVisar 2017-04-01 05.17.03 1.jpgVisar 2017-03-25 01.06.46 1.jpgVisar 2017-03-25 11.17.53 2.jpgVisar 2017-03-04 04.57.09 1.jpgVisar 2017-03-24 08.03.11 1.jpg
 
Böcker jag har läst: 
Gå dit hjärtat leder dig av Susanna Tamaro - 4/5
Värdkroppen av Sevi Kumral - 3/5
The Dream in the Next Body av Gabeba Baderoon - 4/5
Harry Potter and the Chamber of Secrets av J.K. Rowling - (omläsning) 5/5
So sad today: Personliga essäer av Melissa Broder - 3/5
Adams tystnad av Dmitrij Strotsev - 2.5/5
Brev till en nybliven förälder: ett feministiskt manifest i femton punkter av Chimamanda Ngozi Adichie - 4/5
Det är natten: författaren och den som skriver av Karolina Ramqvist - 4/5
 
Tankar om mars: 
 • Läste många små korta böcker, och ganska mycket på svenska. Vilket är lite ovanligt. 
 • Var på Öland, åt nudlar med kompisar, firade earth hour med popcorn + kompishäng och tändaljus, var ledare på ett konfirmandläger, sov över i skolan med klassen och gick på jobbintervju. 
 • Träffade också Sandra Beijer och lyssnade när hon föreläste. Hon var fantastisk. 
 • Internationella kvinnodagen firades med tårta och te drickande. 
 • Åt glass ute i solen <33 det var jättefint väder vilket inte händer så ofta i växjö. 
Vad jag vill läsa i april: Björnstad av Fredrik Backman, Emma av Jane Austin och Everything, Everything av Nicola Yoon.  
Text visas om bilden är trasig
hej och välkommen till mitt hörn av internet. jag heter anna och bor i en stad i mitten av småland. jag läser, dricker te, gråter ganska mkt, skrattar ganska mkt, irriterar mina syskon, skriver, går i skolan och funderar över framtiden. har denna bloggen mest som ett virtuellt anteckningsblock. ha det bra stay safe be cool m8s