Den glömda rosenträdgården

 
Titel: Den glömda rosenträdgården 
Författare: Marita Conlon-McKenna
Serie/Standalone/Genre: Roman, standalone 
Handling: Molly Hennessy lämnas ensam när hennes make David oväntat dör i hjärtinfarkt. Deras hus i byn Kilfinn är charmigt men befinner sig till stora delar i förfall. Till Mollys förskräckelse hör dessutom banken av sig och vill att hon betalar av lånen på huset. Hennes brorsdotter Kim behöver en ny start i livet. När Molly får en idé om hur Mossbawn House ska räddas gör de båda Gina, som jobbar i byns kafé, delaktig i planerna.
Utgivningsår: 2015 på svenska, 2013 på orginalspråk. 
Sidor: 302 sidor 
Omslag: Ganska gullig. Gillar dock inte typsnittet. Men gullig bild. 
Betyg: 3/5
 
Jag fick denna boken av min mormor i julklapp. Det är inte typen av bok som jag vanligtvis läser om jag inte är hos min mormor och inte har någon bok med mig och jag liksom måste läsa. En sockerströsslad och trevlig bok att läsa om man är på "feelgood humör". Skriven för en äldre publik än mig, jag är 16 år och den yngsta huvudkaraktären var 29 år, och dom andra typ 50 år. Mycket blombeskrivningar och bröllop så om man gillar sånt är den perfekt. Men mina ögon tårades ändå på en del ställen. Tror jag ska tipsa min mormor och moster om denna boken. Min mamma håller på att läsa den redan. Boken är fylld med lite för många klyschor och perfekta karaktärer, men denna boken strävar inte efter att vara något mästerverk. Den strävar efter att få läsaren att må bra i stunden och det kriteriet uppfyllde den. 

Lite grejer som jag har köpt i England

 
Igår kom jag ju hem ifrån England. Jag har haft en jätte rolig resan, men väldigt intensiv och jag är ganska trött nu. Jag håller på att redigera bilderna så dom kommer nog upp under veckan. Det kan du se fram emot. Iallefall, jag har ju shoppat lite i England. En tröja och en liten brun väska som inte kom med på bild också. Men jag köpte två böcker, The Rose and the Dagger och Since You´ve Been Gone. Jag är jätte taggad på att läsa dem båda. The Rose and the Dagger kommer jag början läsa ikväll, The Wrath and the Dawn var ju en av mina favorit böcker 2015. Jag köpte även nått form av te ifrån en japansk mataffär, ett Alice i Underlandet kort och Oreos med dubbel fyllning.
 
Alice i Underlandet skrevs för en tjej som hette Alice som bodde i Oxford, precis som författaren.  Alices pappa var präst i en kyrka som vi även besökte. Därför kändes det jätte roligt att vara i Oxford eftersom många författare och böcker har sitt ursprung där. Jag besökte även puben där Tolkien och CS Lewis satt och diskuterade varje vecka i tjugo år och Harry Potter trappan där en del scener ifrån filmerna var inspelade. Himla rolig resa men skönt att vara hemma igen. 

Top Ten Tuesday: Bookworm Delights

 
Detta inlägg är gjort i förväg eftersom jag just nu igentligen är påväg hem ifrån England. Jag hoppas att jag har haft en bra resa i Oxford och att jag har köpt några nya böcker. Veckans Top Ten Tuesday är iallefall: Top Ten Bookworm Delights (alltså typ bra bok grejer som inte är böcker).
 
Lukten av en (ny) bok är fantastisk. Igentligen kanske det inte luktar så jätte mycket men det kanske som det. 
 
När man träffar någon som älskar samma bok som en själv. I sommras läste jag ju hela Heroes of Olympus serien på typ en och en halv vecka. Jag läste den första eller andra böcken på mitt sommarjobb och då visade det sig att en tjej som också var där också älskade dom böckerna. Jag fick låna dom andra böckerna av henne och nu är vi jätte bra kompisar. Bok kompisar är dom bästa kompisarna. Vi gick på bokrean tillsamman och har allmänt trevligt. 
 
Färg kordinerade bokhyllor lever jag för. Jag tycker det är något av det snyggaste som finns. Tyvärr är inte mina hyllor så jätte fina men jaja. 
 
När man hittar billiga böcker som man har velat läsa jätte länge. När man hittar billiga böcker på typ en loppis eller om adlibris har rea är det helt underbart.
 
Floppy paperbacks. Häftade och pocketböcker som inte är sådär svåra att öppna utan är enkla att öppna så man slipper bryta ryggen på böckerna. Det är livet. 
 
Bilder på böcker. Jag har ju skapat en instagram helt ägnat till böcker (heter @annamariaabooks) och jag älskar att ta bilder på böcker. Och att kolla på bilder av böcker. Böcker är ju bara så fina. 
 
Rekomendera böcker till folk. När några av mina kompisar frågar mig, "Anna, har du några bra tips på böcker?" så blir jag jätte glad. Det bästa är att rekomendera böcker till folk som inte brukar läsa, då får man följa deras resa in i bokvärden. 
 
Gå i bokaffärer i flera timmar. Man måste inte köpa några böcker för att det ska vara rolig att kolla på böcker. Bara att se vilka böcker bokaffärer ta in och liksom nicka för sig själv när man känner igen någon bok ifrån goodreads eller youtube. 
 
Känner ni igen er?

The Love That Splits The World av Emily Henry

 
There’s nothing scarier than hearing someone you love cry, except imagining a world where that sound stops. Suddenly I can’t breathe. Can’t be here. There’s nothing scarier than loving someone.
 
Titel: The Love That Split The World
Författare: Emily Henry
Serie/Standalone/Genre: YA Fantasy 
Handling: Natalie’s last summer in her small Kentucky hometown is off to a magical start... until she starts seeing the “wrong things.” They’re just momentary glimpses at first—her front door is red instead of its usual green, there’s a pre-school where the garden store should be. But then her whole town disappears for hours, fading away into rolling hills and grazing buffalo, and Nat knows something isn’t right. That’s when she gets a visit from the kind but mysterious apparition she calls “Grandmother,” who tells her: “You have three months to save him.” The next night, under the stadium lights of the high school football field, she meets a beautiful boy named Beau, and it’s as if time just stops and nothing exists. Nothing, except Natalie and Beau.
Utgivningsår: 2016
Sidor: 390 sidor 
Omslag: Jag gillar det jätte mycket! Särskilt stjärnorna och färgerna. 
Betyg: 4/5 (läsupplevelsen!) 
 
Denna boken var precis det jag behövde, en omöjlig tonårsromans med ett kärleksintresse som var en charmig kille med långt mörkt hår, sommar och att fint språk. Det jag uppskattade mest mer denna boken var Beau och Natalie och deras relation. Den var bara så drömmig och bra. Jag känner att om denna boken hade sopat alla över naturliga element så hade det varit okej för mig. Jag brydde mig inte jätte mycket om det och dessutom var det svårt att förstå tid resandet mm. Det hände väldigt många grejer i boken och det kändes som om författaren kanske försökte trycka med lite för mycket grejer i boken. Både romans, familjedrama, kompisrelationer, hitta sig själv OCH dom måste rädda någon. Det blev lite för mycket i en bok på knappt 400 sidor. Jag tyckte inte att jag kände Natalie i slutet av boken, och hon växte liksom inte riktigt som person under bokens gång. Men hon var fortförande en trevlig huvudkaraktär och hon var ganska rolig ibland. Jag gillade Natalies och Megans vänskap super mycket, det var skönt med en bok där huvudpersonen inte dolde några saker ifrån sin bästa kompis. Det var en väldigt gullig bok och jag grät jättemycket i slutet. Jag tror definitivt att jag ska kolla in Emilys andra bok när den kommer. 
 
(Denna boken har fått kritik för hur Natalie abortions historia mm, som jag tyvärr inte viste då jag beställde den. Men det är viktigt att diskutera detta problem, men som en sextonårig läsare påvärkade detta inte min läsupplevelse) 
 

Poetry Month - Del fyra

 
Källa ett: Hjalmar Gullberg 
Källa två: Hjalmar Gullberg 
Källa tre: Elmer Diktonius 
Källa fyra: Ben Okri 
Källa fem: Ben Okri 
 
Detta är det sista inlägget i min "Poetry Month" som har pågått under april. Jag får säga att det ändå har varit en lyckad månad. Jag har försökt pushat mig själv lite och läsa mer poesi. Jag har även skrivit lite lite, vilket ändå är en förbättring mot tidigare. Särskilt roligt tycker jag det har arit att dela med mig av fina texter som jag hittar. Hoppas det har varit roliga inlägg att läsa. Just nu är jag i England och har det jätte bra. Vi ska besöka ett av ställerna där Harry Potter har spelats in på, det är jag löjligt taggad på! 
 
Som fortsätning av mitt diktläsande har jag tre böcker som jag vill köpa: Edith Södergran Samlade dikter, Bodil Malmstens Samlade dikter och Milk and Honey av Rupi Kaur. Rupi Kaur har jag faktiskt upptäkt genom denna månaden jag har haft, så det är roligt att jag har lärt mig något. För det var de som var meningen. Denna månaden har jag läst ut dikt samlingen Wild av Ben Okri, jag gav den fyra sjärnor på goodreads. Men det är väldigt svårt att betygsätta dikter eftersom det är så indivuelt. Jag är glad att jag läste den iallefall. 
 

Mina biblotekslån just nu

 
Jag älskar bibloteket. Trotts att jag igentligen skulle vilja köpa alla böcker jag vill läsa, men tyvärr går det inte pga pengar. Och dessutom är det ju inte bra att äga böcker man inte gillar, så om man läser en bok på bibloteket som är helt  f a n t a s t i s k  så kan man alltid köpa den sen. Detta är böckerna som jag har lånat hem på senaste tiden. Jag har bara läst Simon vs The Homo Sapiens Agenda och A Letter To My Daughter än så länge. Men jag kommer till dom andra snart. 
Simon vs The Homo Sapiens Agenda av Becky Albertall - Super super gullig bok om Simon som är gay, Harry Potternörd och sockerberoende. Han skriver brev till din mystiska Blue och ja. Läs boken.
Ready Player One av Ernest Cline - Året är 2044 och nästan alla lever i denna "tvspels verklighet". Sedan är det någon skattjakt och sånt. Denna boken är ganska hypad så tänkte "Vaffär inte?" när kag såg fen på biblioteket.
A Letter To My Daughter av Maya Angelou - Dena boken har jag läst. Mest för den är på 166 sidor. Den är typ som en "life guiding" bok. Den var trevlig att läsa och så, jag gav den 3 sjärnor av 5 möjliga. Dock så ståd det på en sida "att man skulle sluta med sarkasmen" och ja. Det tänker jag ju inte göra. 
Maus av Art Spiegelman - Grafisk novell om andra värdskriget där judar är möss och nazister katte
För att kunna leva av Yeonmi Park - Självbiografi om en tjej som flydde ifrån Nordkorea. 

Min Instagram: annamariaabooks

 
 
Jag har statat en bokinstagram. Jag heter @annamariaabooks och gå gärna in och följ mig. Jag postar bara bokrelaterade grejer och annat roligt. 
 
FÖRRESTEN jag förhandsbeställde precis Harry Potter and the Cursed Child ifrån Adlibris. Jag är lite förvirrad för det finns liksom flera böcker? Om jag har fattat det rätt så kommer det ut en Special Rehearsal Edition den 31 juli (på min födelsedag, Harry Potters födelsedag och JK Rowlings födelsedag hihi) och sedare kommer det komma ut en Definitive Collector’s Edition senare. Men jag tänker att jag kanske köper båda? Vi får se. Jag kommer iallefall äga den Special Rehearsal Edition. Jag är lite rädd att Harry inte kommer vara Harry. *håller tummarna att den är bra*. 
 

Top Ten Tuesday: Roliga böcker

 
Om tre dagar åker jag till England! Hihi, jag är så taggad. Denna veckan är väldigt bra, har bara ett prov och typ inga läxor. Dessutom ska jag till England! Iallefall, Veckans Top Ten Tuesday är: Ten Books That Will Make You Laugh (or at least chuckle). Det är inte ofta jag skrattar rakt ut i böcker men fnissa kan jag ofta göra. 
 
Alla böcker av Rick Riodran - Rick Riordans böcker är helt basara och har så mycket sassy i sig. Se bara bilden jag ha lagt in längst ner i innlägget. 
The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender - Denna boken var viserligen ganska sorlig, men den fick mig faktigst att fnissa ibland. En del grejer var bara så konstiga. 
Cress av Marissa Meyer - Denna boken är så himla gullig att jag var tvungen att le. Tredje delen i The Lunar Chronicles om Avengers-Prinsessor typ. Nästan. 
Zelda vs Patriarkatet - Alltså denna boken är man tvungen att skatta åt. Allt kanske inte är jätte roligt, men en del grejer är klockrena. 
Alice i Underlandet - Denna boken är bara massa fantastiskt nonsens som är så himla gulligt.
Ja, jag har mens hur så? av Clara Henry - Så himla rolig bok! as smart och viktig för en delan också, men mest rolig. 
Nimona av Noelle Stevenson - Hihi, denna boken är jätte gullig, cool och rolig. En serieroman om en ung tjej som kan förvandlas till vad som hälst typ. Hon och en mästerskurk ska ta ner regeringen. 
Simon vs. the Homo Sapiens Agenda - Denna boken äR SÅ GULLIG! Jag log typ igenom hela boken och den var bara söt. 
Alla böcker av Fredrik Backman - I hans böcker skrattar man och gråter om varandra = perfekt kombination.
 

The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender av Leslye Walton

 
I found it ironic that I should be blessed with wings and yet feel so constrained, so trapped. It was because of my condition, I believe, that I noticed life's ironies a bit more often than the average person. I collected them: how love arrived when you least expected it, how someone who said he didn't want to hurt you eventually would.
 
Titel: The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender
Författare: Lesley Walton
Serie/Standalone/Genre: Magisk realism 
Handling: Foolish love appears to be the Roux family birthright, an ominous forecast for its most recent progeny, Ava Lavender. Ava—in all other ways a normal girl—is born with the wings of a bird. In a quest to understand her peculiar disposition and a growing desire to fit in with her peers, sixteen-year old Ava ventures into the wider world, ill-prepared for what she might discover and naïve to the twisted motives of others. Others like the pious Nathaniel Sorrows, who mistakes Ava for an angel and whose obsession with her grows until the night of the Summer Solstice celebration. That night, the skies open up, rain and feathers fill the air, and Ava’s quest and her family’s saga build to a devastating crescendo.
Utgivningsår: 2014
Sidor: 300 sidor
Omslag: Fakking fantastiskt. Blått, guld och dessutom har omslaget en sådan där lyxig känsla. Bokryggen är också sjukt fint trots att den inte syns på bilden.
Betyg: 5/5 
 
Gud vad jag älskar denna boken. Tror kanske det kan bli en ny favorit, men boken måste först liksom ligga och gro inne i mig så jag kan veta säkert. Men kanske! Boken är bara på 300 sidor, men ändå händer det så otroligt mycket. Man får följa Ava´s mormor, hennes mamma liv och Ava´s eget. Eftersom den första halvan (mer?) av boken är berättad i tredjeperson får man även andra karaktärers historia vid sidan av. Älskar det. Det finns otroligt många välutvecklade kvinliga karaktärer i denna boken, dom är trasiga, trassliga och fullständigt konstiga men ändå dessa fantastiska människor. Jag älskade Ava´s bästa kompis, hon var en underbar karaktär. 93 sidor in i denna boken grät jag, det är hur bra den var. En annan grej som jag älskade med denna boken var allt konstigt som hände, och att det inte var något konstigt för våra huvudkarktärer. Det fanns flera meningar som fick mig att fnissa och jag mitt hjärta bröts sönder och krossades flera gånger om. Jag kommer definitivt läsa om denna boken i framtiden, för jag är ganska säker på att det är en sådan bok som man får ut mer av om man läser den för andra gången.
 
En grej som jag inte förstår är varför Sorrows är med i titlen? Eller det kanske finns någon mening med det? Jag vet bara inte vad jag tycker om det, om du har läst boken, vad tycker du? 

Poetry Month - Del tre

charles bukowski: Poetry Art Christopher Poindexter Poetry by Riverwaystudios:
Charles Bukowski: via | the allure of small things:
 
Källa ett: Ur "Det handlar om dig" av Sandra Beijer 
Källa två: Charles Bukowski
Källa treChristopher Poindexter
Källa tre: Charles Bukowski
Källa fyra: Ur "Milk and Honey" av Rupi Kaur 
 
Detta är det andra inlägget i min "Poetry Month" som kommer pågå nu under april. Projektet går ut på att jag varje söndag ska sammanställa några dikter som jag tycker är fina i ett inlägg, läsa dikter och skriva. Förlåt för att det mest blir engelska dikter, det är bara sånt som jag hittar. Denna veckan har jag bara läst Wild av Ben Okri, och jag gillar den jätte mycket. Det kommer ut några stycken ur den nästa vecka. Dessutom så taggar jag för att jag ska åka till England om EN FREAKING VECKA! Jag är konfaledare så jag åker med min grupp, så det blir nog en del tidiga morgonar och jag ska ju försöka få styr på 15 fnissiga femtonårigar, men fortförande. Det ska bli jätte roligt. 

Why We Broke Up av Daniel Handler

 
But that’s why right there it was doomed. We couldn’t only have the magic nights buzzing through the wires. We had to have the days, too, the bright impatient days spoiling everything with their unavoidable schedules, their mandatory times that don’t overlap, their loyal friends who don’t get along, the unforgiven travesties torn from the wall no matter what promises are uttered past midnight, and that's why we broke up.
 
Titel: Why We Broke Up
Författare: Daniel Handler & Maira Kalman (illustratör) 
Serie/Standalone/Genre: YA Contemporary
Handling: I'm telling you why we broke up, Ed. I'm writing it in this letter, the whole truth of why it happened. Min Green and Ed Slaterton are breaking up, so Min is writing Ed a letter and giving him a box. Inside the box is why they broke up. Two bottle caps, a movie ticket, a folded note, a box of matches, a protractor, books, a toy truck, a pair of ugly earrings, a comb from a motel room, and every other item collected over the course of a giddy, intimate, heartbreaking relationship. Item after item is illustrated and accounted for, and then the box, like a girlfriend, will be dumped.
Utgivningsår: 2011
Sidor: 354 sidor
Omslag: Precis omslaget kanske inte är den finast jag äger, men boken överlag är så otroligt fin! Massor med bilder inuti och sidorna är sådär tjocka. Om man tar av omslaget och tittar på boken utan det är det ritat massor av rosenblad. Detta kan vara en av dom vackraste böckerna jag äger.
Betyg: 4/5 
 
Denna boken var verkligen speciell, på ett bra sett. Hela boken är uppbyggt som ett jätte långt brev och jag gillade hur bilderna i boken tillsammans med texten byggde upp historien. Bilderna i boken är helt fantastiska, och jag tror att dom är en andledning till att jag gillar denna boken. Språket var jätte fint, men ibland blev det lite för mycket med filmsnacket. Språket var liksom lite som man tänker, osamanhängande och ibland lite rörigt. Själva handlingen var bra, men det var inte därför jag läste denna boken. Jag har läst andra människors recensioner av denna boken och dom säger att när dom läste denna boken så kändes det som om dom var med om ett uppbrott, men riktigt så kände inte jag. Jag tyckte att Ed, kärleksintresset var en kanske dålig kille och jag ville att Min och han skulle göra slut. Såklart att jag tyckte att det var sorligt, men mer som om Min var min kompis och jag stöttade henne. Trotts att Min inte alltid var den snällaste eller den mest smarta personen tyckte jag ändå om henne, jag känner igen mig själv i henne. Hon kändes ganska verklig ändå. Varför boken inte fick full pott var att det var en del teaman och klyschor i denna boken som jag himlade mina ögon åt, men en bok kan ju inte ha allt. 
 
 
 

Bokbloggsjerka 15 april, Memoarer

 
Jag har ju inte svarat på bokbloggsjerkan på ett tag, dets för att jag har glömt bort och dels för att frågorna inte intresserade mig. Men nu kör vi igång igen och svarar på frågan ifrån Annikas blogg. 
Hur ställer du dig till biografier, memoarer och liknande? Är det något du läser, har du någon favorit, finns det någon du skulle vilja veta mer om eller är det något som du absolut inte är intresserad av?
 
Jag har inte läst så många memoarer eller sånt. Har läst Jag är Malala, och även om jag tyckt den var lite seg så är jag glad att jag har läst den. Den var intressant och jag lärde mig mycket. Det är nog så jag tänker kring memoarer, intressanta men lite sega. Zlatans bok har jag också läst trotts att jag är totalt ointresserad av sport.
 
En annan bok i denna kategorin som jag har på min hylla är Kvinna, Repoter av Clas Thor och Stig Hansén som handlar om precis kvinnliga repotrar. Den ska jag läsa, snart. Eller någon gång när jag har tid. Jag kan också tänka mig att läsa My Life On The Road av Gloria Steinem. Jag har precis också beställt hem För att kunna leva ifrån bibloteket som handlar om en tjej som rymmer ifrån Nordkorea. Så även om jag inte har läst så mycket memoarer och biografer så vill jag göra det, komma utanför min comfortzone lite. Tips på bra memoarer ect motages gärna! 
 
 
 
Text visas om bilden är trasig
hej och välkommen till mitt hörn av internet. jag heter anna och bor i en stad i mitten av småland. jag läser, dricker te, gråter ganska mkt, skrattar ganska mkt, irriterar mina syskon, skriver, går i skolan och funderar över framtiden. har denna bloggen mest som ett virtuellt anteckningsblock. ha det bra stay safe be cool m8s