Stolthet och Fördom av Jane Austen

 
What are men to rocks and mountains? 
 
Titel: Stolthet och Fördom
Författare: Jane Austen (först publiserad under pseudonymen "A Lady" vilket jag tyckte var lite roligt)
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Klassiker, Roman, Pride and Prejudice
Handling: Kärleken mellan dem är en kamp. Fitzwilliam Darcy har sin stolthet, Elizabeth Bennet sin krassa blick på världen. Lika tydlig som Jane Austens viktorianska roman är i skildringen av kärleksrelationer som maktmedel, lika mångbottnade och föränderliga är hennes karaktärer; lika levande miljöerna och landskapet.
Utgivningsår: 1813
Sidor: 396 sidor 
Förlag: Penguin Books
Omslag: Den utgåvan som jag äger älskar jag <333
Betyg: 4/5 
 
Denna boken tog förevigt för mig att läsa (tre månader för att vara exakt) men den var fortförande bra. Historien är väldigt långsam, det är mycket monologer och tankar. Det passade mig bra att inte läsa denna boken i ett svep, då kunde jag bearbeta boken lite medans jag läste och låta den sjunka in liksom. Romansen var väldigt bra måste jag säga, när mer en hälften av boken hade gått tyckte fortförande inte Elixabeth om Mr Darcy. Långsamma romanser är alltid ett plus. Det är också väldigt bra kemi mella dom två, boken är ju skriven på 1800 talet så spänningen finns liksom gömd mellan raderna. Väldigt fina känsla över hela boken. Språket, kläningarna och det underbara systerskapet mellan Elizabeth och Jane bidrog allt till det här. Några grej som var lite jobbig var delvist att språket var lite svårt att förstå (men det beror ju på att jag inte kan viktoriansk engelska) och det var svårt att hålla reda på alla namn. Kommer att fortsätta beta av listan av Jane Austens böcker med nöje.
 
 

To all the boys I´ve loved before av Jenny Han

 
When someone's been gone a long time, at first you save up all the things you want to tell them. You try to keep track of everything in your head. But it's like trying to hold on to a fistful of sand: all the little bits slip out of your hands, and then you're just clutching air and grit.
 
Titel: To all the boys I´ve loved before
Författare: Jenny Han
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: 
Handling: To All the Boys I’ve Loved Before is the story of Lara Jean, who has never openly admitted her crushes, but instead wrote each boy a letter about how she felt, sealed it, and hid it in a box under her bed. But one day Lara Jean discovers that somehow her secret box of letters has been mailed, causing all her crushes from her past to confront her about the letters: her first kiss, the boy from summer camp, even her sister's ex-boyfriend, Josh. As she learns to deal with her past loves face to face, Lara Jean discovers that something good may come out of these letters after all.
Utgivningsår: 2014
Sidor: 288 sidor
Förlag: Simon & Schuster Books for Young Readers
Omslag: Gulligt 
Betyg: 5/5
 
Läste denna boken på en buss resa till Frankrike, och det var den bästa buss resan någonsin. Jag bara flög igenom hela denna boken och jag blev inte ens åksjuk. Boken är söt, rolig och bra skriven. Ploten är väldigt enkel, men eftersom karaktärerna är så välskrivna och bra så vill man bara fortsätta läsa. Jag uppskatade att boken utspelar sig på ett sådant litet plan, det är inte värden som måste räddas utan vänskaps relationer och familjen som står i centrum.  Ibland kan det vara skönt med sådana böcker.  Lara Jean är en fantastisk huvudkaraktär utan att bli en Mary Sue (dvs perfekt helt igenom), jag önskar at hon var min kompis. Det är en väldigt karaktärsdriven historia, men eftersom boken knappt är 300 sidor tyckte jag aldrig att det blev långtråkigt. 
 
 

Berättelsen om Lilla L och The Sandman

 
Titel: Berättelsen om Lilla L och Rymdhunden Lajka 
Författare: Helen Rundgren
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: 9+ bok typ 
Handling: 
Det här är berättelsen om den sovjetiska hunden Laika, det första djuret i rymden.Laika berättar själv om hur hennes dagar ser ut när hon tränas och testas. Hur hon får snurra runt i en konstig tunnel, lära sig dricka vatten i fast form och hur hon vägs och mäts. Men också om hennes tankar och minnen av glada lekar i frihet innan hon hamnade på det här konstiga stället.Det är en rörande och lite poetisk bok, full av liv men också sorglig när läsaren förstår vad som väntar, när Laika till slut har klarat alla tester bäst av de utvalda hundarna.Boken har även en faktadel om rymdkapplöpningen mellan Sovjet och USA och om sputnikprogrammet, illustrerat med autentiska foton och bilder från 1950-talet. (9-12 år)
Utgivningsår: 2014
Sidor: 45
Förlag: Alfabeta
Omslag: Stilrent men samtidigt gulligt 
Betyg: 4/5 
 
Jag fick denna boken av Alfabeta i utbytte mot en recension. Jag har alltid varit intreserad av hunden Lajka och historien bakom och när jag såg att Alfabeta hade givit ut en barnbok om det blev jag intreserad. Boken var väldigt sorlig, men också lärorik. Rekomenderar absolut. 
 
 
Titel: Preludes & Nocturnes 
Författare: Neil Gaiman 
Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Först delen i The Sandman serien 
Handling: An occultist attempting to capture Death to bargain for eternal life traps Death's younger brother Dream instead. After his 70-year imprisonment and eventual escape, Morpheus goes on a quest for his lost objects of power. On his arduous journey Morpheus encounters Lucifer, John Constantine and an all-powerful madman. 
Utgivningsår: 1988
Sidor: 240 sidor 
Förlag: Vertigo
Omslag: Ganska rörigt, men har en bra "mystisk" känsla.
Betyg: 3.5/5
 
Väldigt fantasifull, mörk och konstig. Men också roligt och intressant. Den var gansk svår att komma in i och dom första hundra sidorna förstod jag inte så mycket. Men sen i slutet blir allt mycket klarare (och läskigare). Jag älskade inte bild stilen supermycket, men den var okej. Jag kommer definitivt låna resterande volymer av denna serien på bibloteket. 
Text visas om bilden är trasig
hej och välkommen till mitt hörn av internet. jag heter anna och bor i en stad i mitten av småland. jag läser, dricker te, gråter ganska mkt, skrattar ganska mkt, irriterar mina syskon, skriver, går i skolan och funderar över framtiden. har denna bloggen mest som ett virtuellt anteckningsblock. ha det bra stay safe be cool m8s