• vända hem av yaa gyasi

   
  You cannot stick a knife in a goat and then say, "now I will remove my knife slowly - so let things be easy and clean; let there be no mess." There will always be blood.
   
  Titel: Homegoing
  Författare: Yaa Gyasi
  Serie/Standalone/Genre/Finns det svensk översättning?: Standalone, Historiskroman, ja: Vända hem heter den på svenska. 
  Handling: Från adlibris: Yaa Gyasi skildrar med sin imponerande debutroman slavhandelns konsekvenser under flera generationer, från 1700-talet ända fram till idag. Frågan som ställs är om människans jakt på identitet och hemfärd också kan bli hennes väg till försoning. Vända hem inleds med två unga systrar ovetande om varandras existens. Effia har av sin framgångsrika stam gifts bort med den engelske guvernören. Esi sitter fängslad i väntan på att säljas som slav, trots en privilegierad uppväxt. Nu befinner de sig både nära och långt ifrån varandra: en bland härskarna och en i de grymma fängelsehålorna.
  Utgivningsår: 2016 
  Sidor: 305 sidor
  Förlag: Alfred A. Knopf (den svenskaeditionen av Norstedts) 
  Omslag: Tycker det är jättesnyggt, särskilt färgskalan. 
  Betyg: 5/5 
   
  En riktigt riktigt stark och superviktig bok. Underbart skriven och även om den täcker 250 år av historien så känns boken aldrig långsamt eller rörigt. Varje kapitel följde en karaktär, så historien flöt på väldigt snabbt. Superbra med ett släkt-träd i början av boken, där tittade jag några gånger för att förstå. Jag tyckte att slutet var lite unsatisfying, hade gärna velat ha lite mer avslut och att huvudkaraktärerna hade förstått att de var släkt. Men överlag var boken jättebra, och hemsk. Boken handlar ju om slaveri, droger och misshandel, så såklart är det hemskt att läsa om. Det är inte en bok som får en att känna sig varm inombords, men den får en att tänka. Och det är ju nästan viktigare. Tycker verkligen att alla ska läsa denna lektionen, särsilt eftersom man nästan inte tar upp någonting om Afrikas historia i den svenska skolan (därimot pratar man om andra värdskriget typ fyra gånger??). 
   


  chrissy    •  

  åh vad intressant att läsa vad du tyckte om den här! läser den just nu. håller än så länge med dig om det mesta! har bara hunnit runt 60-70 sidor, men gillar verkligen hur varje kapitel binds ihop. pepp på att läsa vidare nu!

  Svar: hoppas du tycker om den! kram
  anna


  Kom ihåg mig?
  Text visas om bilden är trasig
  hej och välkommen till mitt hörn av internet. jag heter anna och bor i en stad i mitten av småland. jag läser, dricker te, gråter ganska mkt, skrattar ganska mkt, irriterar mina syskon, skriver, går i skolan och funderar över framtiden. har denna bloggen mest som ett virtuellt anteckningsblock. ha det bra stay safe be cool m8s